Machtsstrijd Viacom geschikt met 72 miljoen vertrekpremie

De 93-jarige Sumner Redstone en zijn dochter hebben de toekomst van het media-imperium (MTV, Nickelodeon, Paramount) weer in handen.

Sumner Redstone, voormalig bestuursvoorzitter van Viacom en CBS, in 2012.
Sumner Redstone, voormalig bestuursvoorzitter van Viacom en CBS, in 2012. Foto Fred Prouser/ Reuters

Het beëindigen van een ruzie in de top van een van de grootste mediaconglomeraten ter wereld, Viacom, heeft 72 miljoen dollar (64 miljoen euro) gekost. Dat bedrag krijgt bestuursvoorzitter Philippe P. Dauman mee nu hij uit het bedrijf wordt gezet, melden Amerikaanse media.

Ondanks de hoogte van deze vertrekpremie, kan deze schikking gezien worden als een overwinning voor eigenaren Sumner Redstone en zijn dochter Shari, met wie Dauman al maanden in de clinch ligt. Samen hebben de Redstones 80 procent in handen van Viacom - het moederbedrijf ter waarde van 40 miljard dollar (35 miljard euro) van onder meer muziekzender MTV, kinderzender Nickelodeon, Comedy Central en filmproductiebedrijf Paramount Pictures - en televisienetwerk CBS.

Mentale capaciteit

De ruzie over het imperium begon in mei toen Redstone sr. plotseling Philippe Dauman en George S. Abrams uit zijn fonds National Amusements zette. Via National Amusements is Redstone eigenaar van Viacom en CBS. Hij wil voorkomen dat Dauman en Abrams zeggenschap krijgen over zijn bezittingen in het fonds als hij overlijdt of wilsonbekwaam wordt. Het fonds is ongeveer vijf miljard dollar waard (4,4 miljard euro).

Dauman vocht deze beslissing aan. Hij vond dat Redstone niet de mentale capaciteit had om de beslissing te maken. De 93-jarige mediatycoon heeft een aantal hartinfarcten overleefd en heeft spraakproblemen. Ook zou Redstone door zijn dochter, commissaris bij Viacom, onder druk zijn gezet. Vader en dochter hebben het onlangs weer bijgelegd na een periode van gespannen verhoudingen.

Een rechter in Massachusetts, waar het fonds is opgericht, besloot eind juli dat Dauman de medische gegevens van Redstone mocht inzien. Hij mocht Redstone echter niet opnieuw aan een medisch onderzoek onderwerpen.

Nog een rechtszaak

Als klap op de vuurpijl zette Sumner Redstone in juni ook vijf bestuursleden van Viacom uit het bedrijf, inclusief Philippe Dauman. Een rechter in Delaware, waar Viacom is gevestigd, oordeelde eind juli dat de mediamagnaat ook dit besluit moet verantwoorden.

Om verder juridisch gesteggel - en schade aan het bedrijf - te voorkomen zijn de Redstones tot een schikking gekomen. Deze betekent dat Dauman het bestuur moet verlaten. Bestuurslid Thomas E. Dooley vervangt hem in ieder geval tijdelijk als bestuursvoorzitter. Tot medio september blijft Dauman commissaris, zodat hij zijn 49 procent belang in Paramount kan verkopen. Daarna hebben Sumner en Shari Redstone de toekomst van het bedrijf weer in eigen handen.

Ondanks de hoge beurswaarde van Viacom gaat het niet goed met het bedrijf. Omzet en winst dalen al jaren. De prijs voor een aandeel daalde 47 procent in de afgelopen twee jaar.