Opmars beleggers op huurmarkt

Huurwoningen

Buitenlandse beleggers zijn bezig met een opmars op de Nederlandse huurwoningenmarkt.

De rij huizen die eventueel door Soros wordt overgenomen in De Doctor van Voorthuysenstraat in Velp. Foto: Ilvy Njiokiktjien

Sinds 2013 toen minister Stef Blok (Wonen, VVD) de regels versoepelde hebben buitenlandse beleggers duizenden huurwoningen gekocht, vooral van woningbouwcorporaties.

Van 2013 tot en met 2015 verkochten corporaties zo’n 15.000 woningen aan beleggers, blijkt uit cijfers van de Autoriteit woningcorporaties. De meerderheid daarvan betreft sociale huurwoningen en de meerderheid belandde bij buitenlandse beleggers.

Er zitten opvallende investeerders tussen. Zo kocht de Amerikaanse miljardair en filantroop George Soros ruim 600 huurwoningen in de regio Arnhem van corporatie Vivare.

Lees ook: De lange arm van George Soros

De recordtransactie staat op naam van het Duitse vastgoedfonds Patrizia dat in 2014 ruim 5.500 huurwoningen van de wankelende corporatie Vestia kocht voor 570 miljoen euro. Het Amerikaanse Round Hill Capital zegt in drie jaar tijd zo 9.000 huurwoningen op de Nederlandse markt gekocht te hebben.

Buitenlandse beleggers richten zich voorheen vooral op kantoren en winkelpanden, nu is de Nederlandse huurwoningenmarkt ontdekt. „Men ziet dat het aantal huishoudens in Nederland groeit en de nieuwbouw beperkt is. Dat maakt ze op de langere termijn een veilige belegging”, zegt directeur Marijn Snijders van Capital Value dat verschillende grote woningtransacties begeleidde.

Lees ook: Opeens is je huurhuis verkocht aan een miljardair

Patrizia Nederland-directeur Peter Helfrich zegt dat de Vestia-woningen zijn gekocht voor een Duits pensioenfonds. „Vaste huurinkomsten, minieme leegstand en jaarlijks 2,5 procent huurverhoging bovenop de inflatie, voor een pensioenfonds is dat briljant”

Lang niet iedereen is blij met de komst van de beleggers. Zo wordt gevreesd dat de verkoop door corporaties bijdraagt aan de verdere krimp van de beschikbare sociale huurwoningen. Arnhem, Leusden en Dongen daagden minister Stef Blok (VVD, Wonen) voor de rechter om zijn goedkeuring voor de verkoop van Vestia-woningen in hun gemeente teruggedraaid te krijgen.

Wethouder Bea van Beers (PvdA) uit Dongen zegt de verkoop van 129 sociale huurwoningen (6 procent van het totaal) te hebben aangevochten omdat ze vreest „veel minder grip” op de woningen te hebben. “Een corporatie heeft naast zorgen dat de stenen er goed bij staan ook een hele grote sociale functie. Ze hebben buurtbeheerders, wijkconsulenten, sociale teams en maken echt deel uit van een buurt.”

De rechtbank Midden-Nederland vernietigde Bloks besluit eind juni en stelde dat hij te weinig rekening had gehouden met de bezwaren van de drie gemeenten. Toch hield de rechtbank de transactie overeind omdat er geen alternatief voor zou zijn.