Mooi gebaar voor de jeugd van Rio

Adembenemende sport, historische prestaties, onvergetelijke wereldrecords. Aan sporters als Usain Bolt of Michael Phelps ligt het niet – zij presteren op hun gebruikelijke, buitenaardse niveau. Maar de talloze lege stoeltjes op de tribunes zijn een pijnlijk terugkerend beeld tijdens de Spelen in Rio de Janeiro.

Zoals woensdagavond, toen Dafne Schippers haar finale liep in het immense Estádio Olímpico Engenhão. De thuishaven van voetbalclub Botafogo biedt plaats aan 60.000 toeschouwers, maar zo op het oog was niet meer dan een kwart van de stoelen bezet.

Ook het zwembad in Barra da Tijuca was nooit helemaal vol, en lege plekken ontsieren de tribunes bij kleinere sporten als het baanwielrennen en het hockey. Wel druk is het bij ‘Braziliaanse’ sporten als (beach-) volleybal, voetbal en handbal.

Volgens het IOC is 88 procent van de 6 miljoen tickets verkocht. De organisatie stelt dat de fans tijdens de lange sessies niet blijven zitten maar rondwandelen in het inderdaad gezellig drukke Parque Olímpico, waar negen stadions in een grote cirkel liggen.

Om de Olympische Spelen positief af te sluiten worden nu tickets tegen bodemprijzen verkocht of weggegeven aan scholieren. Mooi gebaar. Dan heeft de jeugd van Rio nog iets om aan terug te denken, later.

    • Rob Schoof