Klokkenluider Deutsche Bank weigert beloning van 8 miljoen dollar

Deutsche Bank

Uit protest dat de top van Deutsche Bank niet is gestraft voor boekhoudfraude weigert oud-werknemer Amerikaanse beloning van 8 miljoen dollar.

Hoofdkantoor van Deutsche Bank, dat 5,2 miljard reserveerde voor boetes en schikkingen. ©

Eric Ben-Artzi, een voormalige risicomanager van Deutsche Bank, weigert de 8,25 miljoen dollar (7,28 miljoen euro) beloning die hij van de Amerikaanse toezichthouder SEC zou krijgen vanwege het aan het licht brengen van boekhoudfraude bij een van de grootste banken ter wereld.

Klokkenluider Ben-Artzi schrijft vrijdag in een ingezonden brief in de Financial Times dat hij zijn beloning weigert omdat de verantwoordelijke managers niet zijn aangepakt door de autoriteiten.

De SEC concludeerde vorig jaar na onderzoek dat Deutsche Bank de eigen boeken tijdens de crisis bewust had opgeklopt door een miljardenpositie in derivaten verkeerd te waarderen en zo handelsverliezen te verbergen. De toezichthouder legde Deutsche Bank een boete van 55 miljoen dollar op. Ben-Artzi is boos dat die boete niet uit de zak van de betrokken managers komt, maar uit de kas van Deutsche Bank en dus van de aandeelhouders en werknemers.

Slappe aanpak

Ben-Artzi vraagt zich in de brief af waarom toezichthouder SEC niet achter de top van Deutsche Bank is aangegaan, zoals het bijvoorbeeld wel deed bij de kleinere Los Alamos National Bank waar vergelijkbare vergrijpen werden gepleegd.

De klokkenluider denkt dat die ongelijke behandeling komt doordat Deutsche Bank en de SEC veel te dik met elkaar zijn. Robert Rice, de advocaat die binnen de Duitse bank het interne onderzoek naar de malversaties deed, stapte in 2013 over naar de SEC. Een vergelijkbare overstap maakte de belangrijkste advocaat van Deutsche Bank in de VS, Robert Khuzami, enkele jaren daarvoor. Een andere topadvocaat die tot voor kort bij de bank werkte, vervulde daarvoor juist weer jarenlang een toppositie bij de SEC.

Lees ook: Deutsche Bank grossiert in affaires

Volgens Ben-Artzi is dit meer dan de gebruikelijke „draaideur” waarbij werknemers van banken overstappen naar de toezichthouder en vice versa. Het hoppen van de topadvocaten gebeurde terwijl de fraudeonderzoeken liepen.

Dat dit daadwerkelijk voor een mildere behandeling van Deutsche Bank heeft gezorgd, bewijst Ben-Artzi niet. Hij wijst er enkel op dat SEC-voorzitter Mary Jo White, „de eindverantwoordelijke” voor de slappe aanpak, de overgestapte advocaten Khuzami en Rice al twintig jaar kent.

Deutsche Bank (ruim 1.600 miljard euro balanstotaal, zo’n 100.000 werknemers) kwam de afgelopen jaren veelvuldig in opspraak door schandalen en financiële problemen, onder andere rond de Libor- en wisselkoersfraude. Vorig jaar zette de bank 5,2 miljard euro opzij voor boetes en schikkingen.

Toen Ben-Artzi de boekhoudfraude openbaar maakte, werd hij ontslagen. Hij stapte naar de SEC. Dat hij 8,25 miljoen krijgt is omdat in de Verenigde Staten sinds 2011 een systeem bestaat waarbij klokkenluiders aanspraak kunnen maken op 10 tot 30 procent van de boete die toezichthouder SEC naar aanleiding van hun tips oplegt. Een voormalig handelaar van Deutsche die ook naar de SEC stapte krijgt eveneens 8,25 miljoen.

Ben-Artzi, die tegenwoordig voor het bedrijf BondIT werkt, weigert zijn beloning en wil dat het bedrag wordt teruggeven aan Deutsche Bank en de aandeelhouders. Overigens zal de klokkenluider toch een deel van de miljoenen moeten incasseren. Zijn ex-vrouw en advocaten hebben namelijk een claim gelegd op een deel van het bedrag en daar zou hij niet onderuit kunnen. Toezichthouder SEC en Deutsche Bank wilden tegenover de Financial Times niet reageren.

    • Camil Driessen