KLM-personeel Schiphol voert stiptheidsacties uit

Luchtvaart

Ondanks een tijdelijk stakingsverbod voert de FNV actie op Schiphol. Hun leden gaan volgens het boekje werken.

Eind vorige maand deelden actievoerende KLM-werknemers flyers uit aan passagiers op Schiphol. Koen van Weel/ANP

Een deel van het grondpersoneel van luchtvaartmaatschappij KLM gaat vanaf zaterdag op Schiphol zogeheten ‘stiptheidsacties’ uitvoeren. Dat heeft vakbond FNV vrijdagmiddag aangekondigd. De acties kunnen leiden tot vertragingen op het vliegveld.

De aankondiging van de acties is opmerkelijk. Vorige week legde de rechter het grondpersoneel een tijdelijk stakingsverbod op, vanwege terreurdreiging en vakantiedrukte. Tot en met 4 september mag de FNV niet oproepen of meewerken aan „enige vorm van collectieve werkonderbreking”. Dinsdag dient een hoger beroep van de FNV tegen de uitspraak.

Strikt genomen zijn de aangekondigde acties geen werkonderbrekingen: de personeelsleden gaan „strikt volgens de regels” werken – en doen dus niets meer dan in hun functieomschrijving staat. FNV-bestuurder Leen van der List denkt dan ook niet dat de acties in strijd zijn met de rechterlijke uitspraak: „De rechter heeft nadrukkelijk verboden om geen werkonderbrekingen of stakingen te organiseren. Als je gewoon op je werk komt en keurig werkt volgens de voorschriften, moet dat in orde zijn.”

Met de acties wil het grondpersoneel aandacht vragen voor de in hun ogen te hoge werkdruk. Door slechts te doen wat zij volgens de regels moeten doen, wordt het gebruikelijke werkproces vertraagd – met mogelijk vertragingen en andere problemen tot gevolg. Van der List: „De afgelopen jaren is de productiviteit bij KLM enorm toegenomen, terwijl er niet beduidend meer personeel is bij gekomen. Toch moet alles gebeuren via de bestaande taakomschrijvingen. Wij merken dat dit steeds moeilijker wordt. Dat leidt tot vermoeidheid en verminderde alertheid bij personeel, wat voor zowel de passagier als KLM niet goed is.”

De stiptheidsacties zijn de volgende episode in een slepend conflict tussen KLM en FNV. De vakbond eist betere arbeidsvoorwaarden voor het grondpersoneel. FNV wil dat KLM een jaar eerder dan gepland een loonsverhoging laat ingaan. Ook moet het bedrijf meer langdurige uitzendkrachten in dienst nemen en een tegenprestatie bieden voor het afschaffen van seniorendagen, vindt de FNV. De vier andere bonden voor het grondpersoneel – in totaal 14.500 mensen – voeren geen actie.

Deze zomer werden op Schiphol al drie keer kleine acties uitgevoerd, die niet al te veel overlast veroorzaakten. Omdat de acties tot op heden niets opleverden, wil de FNV het nu grootser aanpakken. Het is nog niet bekend hoe lang de acties zullen duren.

    • Mark Duursma