IS eist aanval Russische politiepost op

Net als na de aanslagen in Duitsland en Frankrijk hebben de daders via een video trouw gezworen aan IS.

Russische agenten vlak voor de antiterreuractie in Sint-Petersburg
Russische agenten vlak voor de antiterreuractie in Sint-Petersburg Sergei Konkov/Interpress via AP

Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag op een politiepost afgelopen woensdag even buiten Moskou opgeëist. De terreurgroep bracht vrijdag een video naar buiten waarop de twee daders van de aanslag trouw zweren aan Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van Islamitische Staat.

De daders zeggen op de video dat de aanslag een wraakactie was tegen Rusland vanwege de bombardementen die zij uitvoeren op moslims in Syrië en Irak. Daarnaast beweren ze dat het het begin is van meerdere aanvallen in Rusland.

Woensdag vielen twee gewapende mannen een verkeerspost in Balashika, zo’n twintig kilometer ten noordoosten van Moskou, aan. Daarbij raakten twee agenten gewond, waarvan een zwaargewond. De twee daders werden doodgeschoten tijdens de aanval.

Kaukasus

De aanval kwam een paar uur na een antiterreuractie in Sint-Petersburg, waarbij vier militanten werden gedood. De actie was gericht tegen bendeleiders uit de noordelijke Kaukasus. Zij worden verantwoordelijk gehouden voor een serie eerdere aanslagen op politieagenten in Rusland. Het is niet duidelijk of de aanslag in Balashika een reactie is op deze antiterreuractie.

Lees ook: Hoe Rusland jihadisten aanmoedigde naar Syrië te gaan

Een deel van de jihadisten van IS komen uit de Kaukasus, een gebied ten zuiden van Rusland. Zij zijn overgelopen van het aan Al-Qaeda gelieerde Islamic Caucasus Emirate (ICE) en vormen de Kaukasus ‘provincie’ van IS. Een aanval op Russische troepen in het zuiden van Dagestan werd vorig jaar opgeëist. Waarschijnlijk behoren de daders van de aanval op de politiepost tot deze groep, omdat zij in de video een mix van Russisch en Arabisch spreken.

Ook na de aanslagen in het Duitse Würzburg (18 juli), Ansbach (24 juli) en het Franse Saint-Etienne-du-Rouvray (26 juli) bracht IS soortgelijke video’s naar buiten waarin de daders trouw zweren aan het kalifaat. De video’s werden allemaal naar buiten gebracht via Amaq News Agency, de nieuwsorganisatie van IS.

    • Heleen Gorris