Diefstal

Marokkaanse passen met visa voor Nederland gestolen

Meer dan zeventig paspoorten van Marokkaanse burgers die een visum voor Nederland hadden aangevraagd, zijn vorige week in Marokko gestolen tijdens een beveiligd transport door een koeriersbedrijf.

Dat meldde de Marokkaanse krant Assabah (‘De Morgen’) woensdag. Het gaat om 71 paspoorten met daarin 41 visa. De rest van de visumaanvragen was afgewezen.

Volgens de krant vreest de Marokkaanse geheime dienst dat de documenten in handen zijn gevallen van criminelen of terroristen. Met de visa in de paspoorten kan vrij door het Schengengebied worden gereisd.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, die de vermissing sinds 10 augustus bevestigt, zijn de paspoorten en visa inmiddels onbruikbaar. Ook is er, voorzover bekend, niet op gereisd.

„BZ heeft de Koninklijke Marechaussee verzocht de visa in te trekken, zodat die niet gebruikt kunnen worden om het Schengengebied binnen te komen”, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Om misbruik te voorkomen zijn de namen, paspoorten en visumnummers ook opgenomen in de relevante gegevensbestanden van de Europese visumdienst EuroVis en politiedienst Interpol. (NRC)