De nacht in Rio: geen finale voor volleybalsters, brons voor Brouwer/Meeuwsen

De Nederlandse volleybalvrouwen zijn er in een bloedstollend duel niet in geslaagd de finale te bereiken. Na vier gelijkopgaande sets bleek China met 1-3 nipt te sterk (25-27, 25-23, 27-29 en 23-25). Oranje gaat nu op zaterdag tegen de Verenigde Staten strijden om het brons.

Foto: Sander Koning/ANP

Foto: Sander Koning/ANP

Volgens middenaanvalster Robin de Kruijf was er nauwelijks verschil in niveau met meervoudig Olympisch kampioen China:

“Het zijn de details die het verschil hebben gemaakt. Net die ene service, net die ene bal. Dat gaf de doorslag.”

In de uiteindelijk verloren gegane eerste en derde set kwam Oranje eerst nog wel op ruime voorsprong. Passer-loper Anne Buijs zei tegen ANP dan ook dat ze er dichtbij waren:

“Je moet zo op het randje spelen. Alles moet op 100 procent, als je op 99 procent speelt verlies je sowieso. Kijk maar naar de setstanden, het verschil was nooit groter dan twee punten.”

Brons voor Brouwer/Meeuwsen

De beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hebben brons gepakt aan de Copacobana. Het is voor het eerst sinds de introductie van de sport bij de Spelen van 1996 in Atlanta dat Nederland een medaille pakt in het zand.

Foto: Robin Utrecht/ANP

Foto: Robin Utrecht/ANP

De jonge beachvolleyballers waren uiteindelijk hartstikke tevreden met het brons, al gingen ze voor het allerhoogste zei Meeuwsen tegen het ANP:

“Helaas geen goud, dat is nog steeds ons droomdoel. Maar met brons op onze eerste Olympische Spelen zijn we heel blij. We wilden een medaille en die hebben we gepakt.”

Ze wonnen hun partij tegen het Russische duo Semenov/Krasilnikov in twee gelijkopgaande sets met 2-0 (23-21 en 22-20).

Martina mist podium op één honderdste

In de door Usain Bolt gewonnen finale van de 200 meter is de Nederlander Churandy Martina vijfde geworden. Met zijn tijd van 20.13 bleef hij slechts één honderdste van een seconde van het podium verwijderd.

Het lijkt er nu op dat Martina een Olympische medaille definitief kan vergeten. Na zijn diskwalificatie bij de Spelen van 2008 toen hij zilver leek te pakken, was hij nu weer heel dichtbij. Op de finishfoto blijkt hoe dichtbij.

Twitter avatar NOSsport NOS Sport Zo ziet 0,01 seconde eruit. Churandy Martina mist net een bronzen medaille op de 200 meter. Usain Bolt oppermachtig. https://t.co/9VkliZI7rP

Toch was Martina net zo blij als altijd, zei hij tegen het ANP:

“Teleurgesteld ben ik niet. Waarom zou ik? Ik heb toch maar weer mooi de olympische finale gehaald, voor de derde keer op rij. Al het trainen is niet voor niets geweest. Ik heb mijn best gedaan, ik wilde zo graag en dit was het.”

Usain Bolt pakte zijn achtste gouden medaille en met alleen de 4 x 100 meter nog op het programma was dat zijn laatste ooit op een individueel nummer. Over vier jaar in Tokio is de Jamaicaanse superster er niet meer bij. Met 19.78 bleef hij wel ver verwijderd van zijn eigen wereldrecord dat hij hoopte te lopen.

Kort Olympisch nieuws

- Dafne Schippers heeft haar zilveren medaille omgehangen gekregen door koning Willem-Alexander.

Foto: Olaf Kraak/ANP

Foto: Olaf Kraak/ANP

- Argentinië is voor het eerst Olympisch kampioen geworden bij het mannenhockey. ‘Los Leones’ versloegen België in de ijzersterk gespeelde finale met 4-2.

- De Amerikaanse kogelstoter Ryan Crouser heeft goud gewonnen in een nieuw Olympisch record van 22.52 meter. Het belegen record stamde uit 1988.

Twitter avatar AFP AFP news agency #UPDATE Ryan Crouser wins men’s shot put title, managing a new Olympic record of 22.52m https://t.co/qgD2ueLzi9 https://t.co/zzJzvHxtBu

- De Nederlandse handbalsters stuiten in de strijd om het brons op Noorwegen. De regerend olympisch- en wereldkampioen verloor verrassend van Rusland na verlenging: 37-38.

- Tienkamper Ashton Eaton heeft zijn titel geprolongeerd. De Amerikaanse alleskunner behaalde 8893 punten en bleef daarmee de verrassende Fransman Kevin Mayer maar net voor.

    • Arjan Meesterburrie