De Fractie in paniek om vluchtelingencrisis

Daphne Bunskoek in De Fractie (VPRO).

Is er eigenlijk nog een vluchtelingencrisis in Europa? Vast wel, maar je hoort er deze zomer bijna niets meer over, op een berichtje na dat het aantal asielaanvragen in Nederland gehalveerd zou zijn ten opzichte van het afgelopen jaar.

Nieuws is vaak vooral wat de mediaconsument emotioneert. Het is moeilijk om de waan van de dag te negeren en op de grote lijnen te letten. Dat betogen ook (zonder zich ernaar te gedragen) de personages die de fictieve partij VPN vormen in de dramaserie De Fractie (VPRO), waarvan de afgelopen twee weken in dagelijkse afleveringen het derde en laatste seizoen werd uitgezonden.

Het is verreweg het beste seizoen, onder meer omdat afgezien werd van de gimmick om actuele gebeurtenissen op het laatste moment in het scenario te schrijven. Nu concentreerde het ruim bemeten gezelschap scriptauteurs zich op een zaak die voorlopig de gemoederen nog wel even zou bezighouden. Dachten we allemaal vorig jaar.

Lees ook: In De Fractie is zelfs het doorzakbankje echt

Naar gelang van karakter, temperament en politieke oriëntatie reageren de VPN’ers verschillend op de tsunami van vreemdelingen en het uit deze benadering voortvloeiende nationalistische sentiment onder de kiezers.

Een fractielid wil grenzen stellen, hard ingrijpen en overweegt een overstap naar de VNL van Joram van Klaveren. Een ander neemt juist een Syrische intellectueel in huis, die in de partij de stem van de nieuwelingen laat horen, maar ook waarschuwt voor de gevaren van te veel moslims. De meer pragmatische en eurocratische vleugel wil samen met het bedrijfsleven banen creëren voor kansrijke migranten, mits ze aanvankelijk worden opgevangen in kampementen in de regio.

Karakterkwesties

Door dit alles heen lopen zaken van liefde, leven en dood. De affaire van fractieleider Tim Snel (Joris Smit) met talkshowpresentator Suus (Daphne Bunskoek) lekt uit en ze wordt ontslagen. Als spindoctor van Tim vergroot ze daarna de chaos alleen maar.

Bunskoek acteert beter dan in de vorige seizoenen, net als alle andere spelers. Dat kan te maken hebben met het feit dat bijna alle afleveringen nu dezelfde regisseur hadden (Hanro Smitsman).

Die langere verhaallijnen helpen ook. We ontdekken dat veel politieke strapatsen voortvloeien uit karakterkwesties en dat te veel meewaaien met de waan van de dag het slechtste is wat een partij kan doen, zeker als er geen enkele ideologische ruggengraat meer aanwezig is.

Bekijk de afleveringen hier.

Fascinerend materiaal, dat hadden ze eerder zo moeten aanpakken: een koningsdrama in Den Haag en een requiem voor het opportunisme in de politiek. Jammer dat het project nu afgelopen is.

Voor de liefhebbers: Suus komt in conflict met een akelige omroepfunctionaris die de niet-bestaande functie van politiek coördinator vervult. Het loopt zo hoog op dat er een glas wijn in het gezicht wordt gegooid. De ontvanger werd gespeeld door een mij onbekende actrice. Het blijkt Marike Mingelen, echtgenote van de ook in de serie figurerende veteraan van de politieke verslaggeving door de NOS, Ferry Mingelen. Pikant.

Meer lezen over tech en media? Volg ons op Twitter: @NRCtechmedia
    • Hans Beerekamp