De boerkini’s liggen al jaren op de plank

Boerkini

Na een rel in een zwembad in 2008, is de boerkini in Nederland nooit een kwestie geweest. Al vliegen ze ook niet de winkel uit.

Een boerkini op een paspop bij een winkel in Kijkduin. Foto David van Dam

Het is even zoeken, maar achterin de winkel, in een kast, hangen ze toch echt: drie boerkini’s, zwart van kleur, in maat small, medium en large. Monique Pannekeet (55), mede-eigenaar van lingerie- en badkledingwinkel A La Zaza, kocht ze twee jaar geleden in. „Er was veel vraag naar”, vertelt ze. In haar winkel aan het strand bij Kijkduin komen veel moslimvrouwen, zowel voor lingerie als voor badkleding. Maar nu de boerkini’s eenmaal in de winkel hangen, lijkt de vraag verdwenen. A La Zaza heeft er nog nooit een verkocht.

Geen boerkini te zien ook op het strand van Kijkduin, waar vooral tieners van hot naar her rennen op zoek naar zeldzame Pokémon. Hoewel minister Asscher (Sociale Zaken, PvdA) donderdag heeft aangekondigd dat in Nederland geen boerkini-verbod van kracht zal worden, zoals in sommige Franse gemeenten sinds kort wel het geval is, lijken de boerkini-draagsters het strand vandaag links te laten liggen.

Lees ook: Moslima’s ‘provoceren’ de Côte d’Azur met ‘extrnaam in emistische’ boerkini

In 2008 ontstond in Nederland voor het eerst discussie over boerkini’s: de lichaams- en hoofdbedekkende zwemkleding voor moslim-vrouwen. Het Hanzebad in Zwolle weigerde vrouwen die in boerkini wilden zwemmen: andere badgasten zouden zich eraan storen. Na een kleine rel – berichten in plaatselijke media, boze Zwollenaren en druk vanuit de gemeente – besloot het bad de boerkini toch toe te staan.

Het zwembad in Zwolle is inmiddels gesloopt. De concurrentie van het in 2012 geopende zwembad De Vrolijkheid werd te groot, in 2015 sloot het Hanzebad haar deuren. In het nieuwe zwembad zijn boerkini’s ook toegestaan en vooral tijdens de wekelijkse vrouwenzwemuurtjes liggen er heel wat in het water. „Daarbuiten ook weleens hoor”, zegt een medewerkster. Boerkini’s zijn in dit Zwolse zwembad „gewoon normaal”.

Lees ook: Boerkini ‘Uniform van extremistische islam’ niet langer welkom in Cannes

Vrolijke print

Bij A La Zaza blijft de boerkini ook vandaag in de hoek hangen. Misschien ligt het aan de kleur, oppert Pannekeet. „Ik hoor van veel vrouwen dat zwart voor boerkini’s alweer een beetje voorbij is. Moslima’s willen nu liever een vrolijke boerkini. Met print.” Haar collega – zij wil liever niet met haar naam in NRC – denkt dat moslimvrouwen de boerkini’s van 120 euro te duur vinden. „Er komen vaak genoeg vrouwen naar kijken. Maar ze vragen altijd: kan het niet goedkoper?” Als de boerkini’s in de opruiming zouden gaan, zouden ze de winkel uitvliegen, denkt ze.

Volgens de Haagse Malika Chtatou (27) is vooral online een grote markt voor boerkini’s. Haar vriendinnen die hijabs dragen, kopen ze meestal op sites als AliExpress. Chtatou, zelf moslima, draagt geen hoofddoek en ook geen boerkini, maar een bikini of badpak – „afhankelijk van mijn lijn”.

De boerkini is volgens Chtatou bij uitstek een commercieel product. „De meeste moslimvrouwen gaan het liefst zwemmen in wat lichte kleding. Mijn nichtjes gaan het liefst in een legging en een jurkje naar het strand. Bedrijven spelen daar nu op in door boerkini’s aan te bieden.” Het rumoer over de bedekkende badkleding is volgens Chtatou een „non-discussie”. „Iedereen moet gewoon naar het strand kunnen aantrekken wat ze wil.”

In de webshop van A La Zaza zijn de boerkini’s de afgelopen jaren net zo slecht verkocht als in de winkel. Toch constateren de verkoopsters dat de boerkini binnen de badmode steeds vanzelfsprekender wordt. Vrijwel elke grote leverancier heeft in de nieuwe aanbiedingsfolder een boerkini staan, en ook de goedkopere merken beginnen ze nu te leveren.

Zwemparadijzen

In de meeste Nederlandse zwembaden zijn boerkini’s gewoon toegestaan. Bij Center Parcs (21 vakantieparken in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk) is de boerkini nooit een kwestie geweest. „De regel is bij ons: zolang het van badmateriaal gemaakt is, mag het”, zegt een woordvoerster. Daarom mogen boerkini’s wel in het zwembad, maar ‘gewone’ korte broeken bijvoorbeeld weer niet. Niet dat de Aqua Mundo-zwemparadijzen van Center Parcs dagelijks volstromen met vrouwen in boerkini. „Ze komen zeker, maar het blijft een uitzondering”, zegt de woordvoerster. Klachten over aanwezige boerkini’s zijn volgens haar nog nooit voorgekomen.

Lees ook: De bikini is inmiddels bejaard

De verkoopsters van A La Zaza betwijfelen of er winkels zijn die wél veel boerkini’s verkopen. „Op de Haagse Markt zit een kraam die er ook een paar heeft hangen”, vertelt de verkoopster die niet met haar naam in NRC wil. „Maar die raakt ze ook niet kwijt.”

Op het strand van Kijkduin hebben zij in elk geval nog geen boerkini’s voorbij zien komen. Weleens moslimvrouwen die gewoon hun kleren aanhouden tijdens het zwemmen. „En zich daarna met zo’n stellage van lakens om zich heen gaan omkleden.” Laatst nog zag een van de verkoopsters vanuit haar appartement met zicht op het strand een groep van tien moslimvrouwen op die manier te water gaan. „Ik was als de dood dat ze met z’n allen in een mui terecht zouden komen. Met al die lappen om je heen ben je hartstikke zwaar: je wordt zo naar beneden getrokken.”

    • Doortje Smithuijsen