Dag 14 Spelen: Bolt pakt op estafette zijn negende goud

En verder vandaag: hockeydames spelen finale tegen Groot-Brittannië. Ook Nederlanders in actie bij atletiek en boksen.

Vreugde bij Nederland na de 2-0 van Kitty van Male tijdens het duel tegen Duitsland op de Olympische Spelen van Rio.
Vreugde bij Nederland na de 2-0 van Kitty van Male tijdens het duel tegen Duitsland op de Olympische Spelen van Rio. Foto Sander Koning / ANP

Einde dag 14

En daarmee is er een einde gekomen aan dag 14 van de Olympische Spelen. Het was de dag van de grote deceptie bij het hockey, waar Oranje in de finale na shoot-outs ten onder ging tegen Groot-Brittannië. Maar ook de dag van het prachtige zilver van BMX'er Jelle van Gorkom, het negende goud van Usain Bolt en de finaleplaats voor bokster Nouschka Fontijn.

Morgen vanaf 14.00 uur gaan we weer de lucht in met een nieuw liveblog. De volleybalsters en de handbalsters gaan dan voor brons en ook triatlete Rachel Klamer probeert een medaille te pakken.

Bolt bedankt fans

Sprintlegende Usain Bolt bedankt op Twitter al zijn fans voor de steun. De Jamaicaan pakte vannacht op de 4 x 100 meter zijn negende en laatste gouden medaille ooit.

Brazilië naar volleybalfinale

Wat een sfeer! In een zinderende volleybalhal versloegen de Braziliaanse volleyballers Rusland met 3-0 (25-21, 25-20 en 25-17). Brazilië stuit in de finale op Italië, een absolute aanrader voor de zondag.

Internationale media eren legende Bolt

Voor de derde keer op rij alle drie de gouden medailles in de grote sprintnummers van de atletiek winnen is een ongeëvenaarde prestatie van Usain Bolt. De Jamaicaan is daarmee zonder enige twijfel de grootste sprinter aller tijden. Het goud op de 4 x 100 meter vannacht leidde dan ook tot euforische commentaren bij alle grote internationale media.

Volleybal: Brazilië leidt met 2-0

Brazilie heeft zojuist ook de tweede set gepakt in de halve finale tegen Rusland. Het staat nu 25-21 en 25-20. Wie de slaap niet kan vatten of al wakker is, moet echt even de livestream bekijken, want de sfeer in de kolkende volleybalhal in Rio is werkelijk fantastisch.

Bolt pakt estafette-goud met Jamaica

Usain Bolt heeft zijn negende gouden olympische medaille ooit gepakt. Hij eindigde met de estafetteploeg van Jamaica op de eerste plaats op de 4 x 100 meter in een tijd van 37.27. Het was de laatste olympische race ooit van de grote sprintlegende. Bolt maakte als slotloper duidelijk het verschil, want Jamaica, VS en Japan kwamen nagenoeg gelijk uit de laatste bocht.

De Jamaicaan voltooide daarmee een unieke trilogie want hij pakte op drie achtereenvolgende Olympische Spelen zowel het goud op 100 meter, als de 200 meter als de 400 x 100 meter.

Japan werd verrassend genoeg tweede, vooral dankzij drie ijzersterke wissels. De Amerikanen eindigden achter Japan als derde, maar werden uiteindelijk gediskwalificeerd door buiten hun baan te lopen. Daardoor pakte Canada het brons.

Atletiek 4 x 100 meter mannen
1. Jamaica 37.27
2. Japan 37.60
3. Canada 37.64
4. Verenigde Staten DSQ

Polstokgoud voor Griekse Stefanidi

De Griekse Ekateríni Stefanidi heeft met een hoogte van 4.85 meter het goud gepakt bij het polstokhoogspringen voor vrouwen. Maar volgens de vandaag gestopte polstoklegende Yelena Isinbayeva hoeft ze daar niet al te blij mee te zijn, want zei zij eerder op de dag een finale waarvan zij uitgesloten is maar niks te vinden.

Brazilië op weg naar volleybalfinale?

Terwijl de meeste internationale aandacht vannacht uitgaat naar het atletiekstadion is voor de Brazilianen de halve finale bij het volleybal veruit het belangrijkste. Brazilië speelt in een kolkend stadion tegen Rusland om een plek in de finale tegen Italië en leidt voorlopig met 18-15 in de eerste set.

Goud Amerikaanse vrouwen op 4 x 100

De Amerikaanse estafette-ploeg heeft goud gepakt op de 4 x 100 meter bij de vrouwen. In een tijd van 41.01 - net boven het wereldrecord - bleven Allyson Felix, Tainna Bartoletta, English Gardner en Torie Bowie de grote concurrent Jamaica met onder andere Elaine Thompson duidelijk voor. Groot-Brittannië werd derde.

In de voorronde leek de VS nog uitgeschakeld te zijn toen Allyson Felix het stokje liet vallen, maar omdat ze gehinderd werden mochten ze een herkansing lopen. Daardoor kon Felix nu haar vijfde gouden medaille ooit pakken.

Knappe achtste plaats voor Kuijken

De Nederlandse Susan Kuijken is in een persoonlijk record van 15.00.69 heel knap achtste geworden op de vijf kilometer. Bij de NOS reageerde ze uiterst blij op zowel haar klassering als haar tijd, al had Kuijken liever net onder de vijftien minuten gelopen.

Foto: Olaf Kraak/ANP

Foto: Olaf Kraak/ANP

De grote favoriete Almaz Ayana uit Ethiopië pakte slechts brons. Ze ging na haar verbluffende overwinning op de tien kilometer als onverslaanbaar geacht de finale in en leek tot twee rondjes voor het eind ook naar de overwinning te lopen. Maar de Keniaanse loopsters Cheruiyot en Obiri liepen haar voorbij. De gouden tijd van Vivian Cheruiyot was 14.26.17

Susan Kuijken begint aan finale 5000 meter

De Nederlandse Susan Kuijken is zojuist begonnen aan haar finale op de 5000 meter. Op de dubbele afstand aan het begin van het atletiektoernooi werd de 30-jarige atlete veertiende. Kuijken zei toen grote twijfels te hebben over het wereldrecord dat de Ethiopische Almaz Ayana liep:

"Ze hebben in landen als Ethiopië en Kenia nu eenmaal niet de infrastructuur bij de dopingcontroles, waardoor je er vanuit kunt gaan dat de atleten schoon zijn. Daarom zegt zo'n record me ook niks."

Ook op de vijf kilometer die nu gelopen wordt is Ayana de grote favoriete.

Nu pas olympische kleding voor Nigeriaanse atleten

Nu de Olympische Spelen op hun einde lopen hebben de atleten van het Nigeriaanse team gisteren eindelijk hun outfit voor Rio gekregen, meldt de BBC. Ze hebben tot nu toe gesport in de kleding die ze vorig jaar bij het WK in Peking droegen. De outfits komen voor de meeste atleten veel te laat, want hun onderdelen zitten er al op.

Servië speelt basketbalfinale tegen VS

De basketbalfinale in Rio gaat tussen Servië en het sterrenteam van de Verenigde Staten. In de halve finale versloegen de Serviërs met duidelijke cijfers Australië: 87-61.

Aan het eind van de Braziliaanse middag had het Amerikaanse Dream Team nummer zoveel beduidend meer moeite met Spanje: 82-76.

BBC: Laatste hockeykwartiertje opwindendst van hele Spelen

Voor BBC's sportverslaggever Luke Reddy was de slotfase van de door Groot-Brittannië van Oranje gewonnen hockeyfinale het meest opwindende kwartiertje van de hele Olympische Spelen

"Without doubt that was the most exhilarating 15-minute spell I've been lucky enough to watch at the Games. Every attack was met with tense silence, roars breaking out when danger passed.''

Geen finale voor 4 x 400-ploeg

De Nederlandse estafette-loopsters hebben ondanks een nieuw nationaal record van 3.26.98 niet de finale van de 4 x 400 meter weten te bereiken. In hun serie liepen Madiea Ghafoor, Lisanne de Witte, Nicky van Leuveren en Laura de Witte daarmee naar een zesde plaats achter de VS, Oekraïne, Polen, Australië en Frankrijk en daarmee zijn ze ook kansloos om als tijdsnelste de eindstrijd te halen.

Usain Bolt ontvangt 200 meter-goud

Een kleine twee uur voor de finale 4 x 100 meter heeft Usain Bolt zijn gouden medaille van de 200 meter van gisteren uitgereikt gekregen. Dat was zijn achtste, komt daar straks een negende bij in zijn laatste Olympische race ooit?

Naomi van As: "Dit is goed klote"

Hoewel de afscheid nemende hockeyster Naomi van As heel graag goud had gewonnen, is ze uiteindelijk toch ook wel gelukkig met hoe goed Oranje in de na shoot-outs verloren finale tegen Groot-Brittannië heeft gespeeld, zegt ze tegen de NOS

''Ik dacht eerst ik wil hier niet staan, ik wil op dat andere podium staan naast ons. Dat ik ga stoppen nu dringt nog niet tot me door. [..] Ik ben vooral trots op hoe we hier gestaan hebben deze wedstrijd en hoe hard we gevochten hebben en dat je eigenlijk veel beter bent [...] Het heeft maar zo moeten zijn denk, maar dit is wel goed klote.''

Foto: Robin Utrecht/ANP

Foto: Robin Utrecht/ANP

Bij aanvoerster Maartje Paumen kwam de klap volgens persbureau ANP nog harder aan:

"Sport kan soms heel heftig zijn. Zilver voelt nu zo onverdiend. Het voelt leeg, hij lag voor het grijpen. Vandaag klopte eigenlijk alles. We waren de beste ploeg op deze Spelen."

'Communisme verloor Koude Oorlog, maar wint nog altijd de Spelen'

De Verenigde Staten mogen dan wel bovenaan aan staan in het eeuwige medaille-klassement, maar communistische systemen domineren de top-10. In de landen waar sport centraal gepland wordt volgens meerjarige plannen zoals China, Rusland, het voormalige Oost-Duitsland, maar ook Groot-Brittannië en Italië volgen ook vrijwel automatisch medailles, schrijft Quartz.

De Amerikaanse website heeft een overzicht van de communistische strategieën die tot Olympisch succes leiden en de top 10 van landen met de meeste medailles afgezet tegen de manier waarop de sport wordt gefinancierd.

Vooral atletiek de rest van de nacht

Na de dramatische nederlaag van de hockeyvrouwen is er nog genoeg mooie sport te zien in deze Olympische nacht. Er is nog taekwondo, handbal, basketbal en volleybal, maar het is vooral te doen in het atletiekstadion.

Foto: AFP PHOTO / VANDERLEI ALMEIDA

Foto: AFP PHOTO / VANDERLEI ALMEIDA

01.30 uur Polstokhoogspringen zonder de vandaag gestopte Yelena Isinbayeva die de wedstrijd zonder haar nauwelijks de moeite waard vindt.

01.40 uur Series 4 x 400 meter dames met daarin de Nederlandse ploeg in actie

02.40 uur 5000 meter dames met Susan Kuijken

03.15 uur Finale 4 x 100 meter dames. Worden het de Amerikaanse vrouwen die via de herkansing de finale bereikten of het ijzersterke Jamaica?

03.35 uur Finale 4 x 100 meter heren. Usain Bolt probeert voor de derde keer op rij drie gouden medailles op de Olympische Spelen te pakken.

Jaren van fysiek ongemak voor zilveren Van Gorkom

De ene zilveren medaille is de andere niet. BMX-er Jelle van Gorkom was vanavond dolbij met zijn tweede plaats. Er zijn dan ook heel wat jaren van fysiek ongemak aan vooraf gegaan, schrijft NRC-sportredacteur Henk Stouwdam vanuit Rio.

"Zijn capriolen op de rollercoasterbaan brachten de BMX’er vaker naar ziekenhuizen dan hem lief was, met als medisch dieptepunt de kunstmatige coma waarin hij werd gehouden na een val bij een wedstrijd in de Verenigde Staten."

Lees hier zijn hele artikel: Ik ben nergens anders goed in’, zei de zilveren BMX’er

Foto: Sander Koning/ANP

Foto: Sander Koning/ANP

Duitse voetbalvrouwen pakken goud

In de vrouwenfinale bij het voetbal was Duitsland met 2-1 te sterk voor Zweden. In het legendarische Maracana-stadion scoorde Dzsenifer Marozsan in de tweede helft de openingstreffer en werd het vervolgens 2-0 door een eigen goal van Zweden. In de 67e minuut kwam Zweden nog een beetje terug door een goal van Stina Blackstenius, maar dat was niet voldoende.

Zweden plaatste zich voor de Spelen door op het kwalificatietoernooi Oranje uit te schakelen. Canada pakte de bronzen medaille door in de troostfinale thuisland Brazilië m et daarin sterspeelster Marta met 2-1 te verslaan.

Isinbayeva stopt met polstokhoogspringen

De van de Olympische Spelen uitgesloten Russische polstokhoogspringster Yelena Isinbayeva zet een punt achter haar loopbaan. Ze kondigde dat aan op de dag dat de finale polshoog op het programma staat in Rio. De atlete zei volgens persbureau Reuters op een persconferentie in Rio dat wie dan ook goud gaat winnen nooit echt voldaan kan zijn.

"I really believed in my victory, because everything was heading towards that. When the girls jump today without me, do you think that will be honest? I will congratulate the new pole vault champion, of course, but I'm sure she will feel it's not entirely gold because goal number one is to beat Isinbayeva."

De polstokhoogspringster kan niet meedoen, omdat een groot deel van de Russische ploeg is uitgesloten vanwege het grote dopingschandaal. Isinbayeva werd vandaag wel gekozen tot lid van de atletencommissie van het IOC.

Vier jaar later lukt het net niet

Na tien jaar dominantie in het wereldhockey hebben de Nederlandse hockeysters het aureool van onoverwinnelijkheid verloren, schrijft NRC-sportredacteur Rob Schoof vanuit Rio. Al waren ze veruit de bovenliggende partij:

"Niet Nederland, maar Groot-Brittannië ging er in Rio met het olympisch goud vandoor, na een dramatische serie shoot-outs, op een avond waar maar één team recht had op de titel. Maar dat Nederland op het veld superieur was geweest telde niet meer nadat het in reguliere speeltijd 3-3 was geworden. De realiteit was dat de Nederlandse speelsters in de serie shoot-outs geen enkele keer wisten te scoren."

Lees hier zijn hele stuk: Vier jaar later lukt het net niet

Het verlies in beeld

Foto: Sander koning/ANP

Foto: Sander Koning/ANP

2016-08-19 23:49:24 RIO DE JANEIRO -  Teleurstelling bij bondscoach Alyson Annan na de finale tussen de dames van Nederland en  Groot-Brittannie (3-3) in het Olympic Hockey Center tijdens de Olympische Spelen in Rio.  GB wint na shoot outs ANP KOEN SUYK

Foto: Koen Suyk/ANP

Margot van Geffen mist haar shoot-out. Foto: Koen Suyk/ANP

Margot van Geffen mist haar shoot-out. Foto: Koen Suyk/ANP

Oranje faalt bij shoot-outs

Waar de Nederlandse hockeyvrouwen in de halve finale nog wonnen na shoot-outs ging het nu helemaal mis. Geen van de vier pogingen ging er in. Bos, Hoog, Leurink en Van Geffen misten allemaal. Hoewel Oranje in de finale de bovenliggende partij was is er geen derde goud op rij. Een grote deceptie, ondanks dat het opnieuw bereiken van de finale natuurlijk al een hele prestatie was.

Ook volgens de huilende analiste Fatima Moreira de Melo in de NOS-studio speelde Nederland de beste wedstrijd van het toernooi, maar is het een heel pijnlijk verlies.

Oranje kwam twee keer op achterstand, maar knokte zich beide keren goed terug. In het derde kwart bracht Van Male de 3-2 op het bord en leek het een kwestie van de wedstrijd geconcentreerd uit spelen. Maar acht minuten voor tijd maakte White de 3-3 en waren shoot-outs noodzakelijk.

Nederland verliest na shoot-outs

De Britse Unsworth maakt de beslissende vijfde shoot-out. Zilver dus voor Oranje en goud voor Groot-Brittannië.

Laatste shoot-out moet beslissing brengen

De vierde shoot-out is door beide ploegen gemist. Unsworth miste voor GB en Van Geffen voor Oranje.

GB leidt met 1-0

De Britse vrouwen leiden de shoot-out-serie nu met 1-0. Sombroek maakte een opzettelijke overtreding, waarna GB via een strafbal kon scoren. De jonge Leurink miste vervolgens voor Oranje.

Ook tweede shoot-outs gemist

Na vier shoot-outs is er nog geen eentje in gegaan. Zowel de Britse vrouwen als de Oranje dames misten hun eerste twee shoot-outs.Voor Nederland misten Bos en Hoog.

Oranje en GB missen allebei eerste shoot-out

Joyce Sombroek pakt de eerste shoot-out van de Britse vrouwen, maar vervolgens mist Willemijn Bos ook voor Oranje.

De speeltijd zit erop: shoot-outs

De officiële speeltijd zit erop. Het is 3-3 gebleven in de razend spannende hockey-finale. We gaan net als in de halve finale naar shoot-outs.

Groot-Brittannië maakt gelijk

Oranje heeft de 3-2 voorsprong in de hockeyfinale uit handen gegeven. De Britse White maakte met een backhand de 3-3 uit een strafcorner tijdens een man-meer-situatie (of eigenlijk vrouw-meer-situatie). Er zijn nog ruim acht minuten te spelen

Het derde kwart zit er op: 3-2

De Nederlandse hockey-vrouwen liggen op gouden koers. Na de tweede goal van Kitty van Male bleef Oranje de wedstrijd domineren. Met nog één kwart te gaan leiden de hockeydames met 3-2. Komt het derde goud op rij er echt aan?

Foto: Robin Utrecht/ANP

Foto: Robin Utrecht/ANP

Amerikaanse basketballers weer in finale

De Amerikaanse basketballers staan voor de derde keer op rij in de Olympische finale. Echt makkelijk hadden de NBA-sterren het niet in hun halve finale tegen Spanje. Het werd 82-76. De westrijd was een herhaling van de Olympische finales uit 2008 en 2012 die de VS allebei won. In de finale stuit het Amerikaanse basketbalteam nu op Servië of Australië.

'Zwemmer Ryan Lochte wordt geschorst'

De Amerikaanse zwemmer Ryan Lochte wordt geschorst door de zwembond en het Olympisch Comité van de Verenigde Staten. Dat meldt CNN vrijdag op gezag van anonieme bronnen, aldus persbureau Reuters. Lochte zei dat hij in Rio was overvallen, maar bleek het verhaal te hebben verzonnen.

Sterker nog, Lochte bleek met drie andere Amerikaanse zwemmers een deur te hebben vernield bij een Braziliaans tankstation. De schadevergoeding werd ter plekke contant voldaan. Het is nog niet bekend hoe lang de schorsing gaat duren. Dat wordt volgens de bronnen waarschijnlijk volgende week bekendgemaakt.

Lees ook: ‘Die overval hebben ze verzonnen’

Eerder vandaag bood Lochte zijn excuses voor de gang van zaken aan via Twitter:

Nederland weer op voorsprong: 3-2!

Nederland staat weer voor! Uit een mooie strafcornervariant scoort Kitty van Male haar tweede doelpunt. Nederland is nog steeds sterker dan Groot-Brittannië en kreeg na de hervatting al drie strafcorners.

Koninklijke familie aanwezig bij finale

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de prinsesjes Ariane en Alexia genieten van de spannende wedstrijd in het Olympic Hockey Center in Rio. Het is momenteel rust bij de hockeyfinale.

Foto: Robin Utrecht / ANP

Foto: Robin Utrecht / ANP

Zeker 500.000 buitenlandse toeristen voor de Spelen in Rio

Zeker 500.000 buitenlandse toeristen zijn deze maand naar Brazilië gekomen voor de Olympische Spelen in Rio. Dat liet het Braziliaanse ministerie voor toerisme vrijdag weten, meldt persbureau Reuters.

Dat komt overeen met de voorspellingen die het ministerie voorafgaand aan de Spelen deed. Van iedereen die sinds 1 augustus in Brazilië arriveerde, gaf 84 procent aan te zijn afgereisd voor de Spelen.

Toch zijn er in Rio nog geregeld lege stoelen te zien. In totaal zijn 87 procent van alle 6,1 miljoen beschikbare tickets verkocht. Maar van de mensen die kaartjes wisten te bemachtigen, is tien procent niet komen opdagen.

Groot-Brittannië weer op gelijke hoogte!

Wat een domper! Groot-Brittannië komt één minuut na de 2-1 van Paumen alweer op 2-2 door een doelpunt van Cullen in de 26ste minuut.

Nederland op voorsprong!

Nederland komt op een 2-1 voorsprong! Uit een strafcorner ramt Paumen de bal achter Hinch en neemt ze revanche voor haar gemiste strafbal. Nederland staat verdient op voorsprong.

Foto: Vasily Fedosenko / Reuters

Foto: Vasily Fedosenko / Reuters

Hockeydames op 1-1!

Met een schitterend doelpunt is Nederland op gelijke hoogte gekomen met de Britten. Na een snelle tegenaanval omspeelt Kitty van Male de keepster en slaat de bal met een backhand hoog in de touwen. Een enorme opsteker voor Nederland, net na het begin van het tweede kwart.

Foto: Vasily Fedosenko / Reuters

Foto: Vasily Fedosenko / Reuters

Groot-Brittannië op voorsprong!

Groot-Brittannië komt in de negende minuut op 1-0 door een intikker van Lily Owsley.

Foto: Robin Utrecht / ANP

Foto: Robin Utrecht / ANP

Nederland mist een strafbal!

Jammer! De hockeydames krijgen de ultieme kans om vroeg in de wedstrijd op voorsprong te komen: aanvoerder Maartje Paumen mag in de zesde minuut aanleggen voor een strafbal na een overtreding op Leurink, maar haar inzet wordt gekeerd door de Britse doelvrouw Hinch.

Foto: Matthew Childs / Reuters.

Foto: Matthew Childs / Reuters.

Het is bijna zover: de finale van de hockeydames!

De Nederlandse hockeydames spelen om 22.00 uur (Nederlandse tijd) om het goud tegen Groot-Brittannië.

BMX'er Van Gorkom op het podium

Ondertussen heeft een stralende Jelle van Gorkom zijn zilveren medaille in ontvangst genomen. Tegenover ANP noemde Van Gorkom, die met veel tegenslagen te maken heeft gehad, de zilveren plak "het hoogst haalbare".

Foto: Paul Hanna / Reuters

Foto: Paul Hanna / Reuters

Fontijn naar de finale!

Nouchka Fontijn gaat naar de finale! Ze verslaat de Chinese Li Qian op punten en is nu dus zeker van zilver en mag hopen op goud. De jury was verdeeld over de uitslag: 2-1 (37-39 39-37 40-36).

De finale staat zondag om 19.00 uur op het programma. Haar tegenstander is dan de Amerikaanse Claressa Maria Shields, die in de halve finale Dariga Sjakimova uit Kazachstan met 3-0 aan de kant zette.

Fontijn en Li vechten een gelijkopgaande strijd

Nouchka Fontijn en Li Qian zijn aan elkaar gewaagd: in de eerste ronde neigt de jury meer naar Li, in de tweede ronde meer naar Fontijn.

'Olympische dressuur ziet er onnatuurlijk uit'

De olympische dressuur ziet er onnatuurlijk uit en dat is het ook, betoogt dierenethicus Willem Vermaat vandaag in een opiniestuk in NRC. "Paarden verdienen geen zweepslagen", aldus Vermaat.

In zijn artikel roept de docent dierethiek aan de Universiteit Utrecht tot het verbieden van de paardensport. Vrijdag kwamen de Nederlanders Maikel van der Vleuten, Jeroen Dubbeldam en Harrie Smolders in actie op de paardendressuur. Zij vielen allen buiten de prijzen.

Paralympische Spelen gaan gewoon door

De Paralympische Spelen gaan volgende maand gewoon door, zoals gepland. Wel wordt er enorm op het sportevenement bezuinigd. Dat liet het Internationaal Paralympisch Comité vrijdag weten.

Er wordt beknibbeld op onder meer transport, personeel en stadions. De Paralympics kampen met economische problemen doordat tot nu toe slechts 12 procent van de tickets voor het evenement verkocht zijn, dat al op 7 september van start gaat. Ook waren er minder fondsen beschikbaar vanwege de crisis in het land. Brazilië gaat door zijn ergste recessie in decennia.

Fontijn stapt zometeen in de ring

De 28-jarige Rotterdamse Nouchka Fontijn neemt het zometeen in de klasse tot 75 kilogram in de halve finales op tegen Chinese Li Qian. Voor de eerste keer sinds de Spelen van Barcelona (1992) is Nederland op het olympisch bokstoernooi van de partij. Zal Fontijn de finale weten te bereiken?

Zilver voor Van Gorkum!

Fantastisch: Jelle van Gorkom pakt de zilveren medaille in de BMX-finale! Niek Kimmann valt met een zevende plek buiten de prijzen. De Amerikaan Connor Fields wordt eerste, de Colombiaan Carlos Ramirez derde.

BMX Mannen
. Connor Fields 34.642
. Jelle van Gorkom 35.316
. Carlos Alberto Ramirez Yepes 35.517
7. Niek Kimman 36.570

Helaas: geen medaille voor Smulders na valpartij

Ze ging vol voor een medaille, maar door een valpartij valt Laura Smulders buiten de prijzen. Na een goede start sloeg het noodlot in de laatste bocht toe op het moment dat ze de vierde positie innam. Het goud gaat naar de Colombiaanse Mariana Pajón. De Amerikaanse Alise Post pakt het zilver en de Venezolaanse Stefany Hernandez wint de bronzen medaille.

We hopen op meer succes bij de mannen.

Kimmann naar de finale, Van Gendt net niet

Wat een spannende derde run bij de BMX-mannen! De 20-jarige Niek Kimmann weet na een sterke race als tweede te eindigen. Hij gaat naar de finale. Twan van Gendt leek op de zo belangrijke derde plek af te stevenen, maar wordt net voor de eindstreep ingehaald door de Canadees Tory Nyhaugh en eindigt als vierde.

Van de vijf Nederlandse BMX'ers in Rio hebben zich er drie weten te plaatsen voor de finale: Laura Smulders, Jelle van Gorkom en Niek Kimmann. De finale is om 20.10 uur Nederlandse tijd.

Twitter avatar TeamNLtweets TeamNL🇳🇱 #TeamNL BMX'ers @LauraaSmulders, @jellevangorkom, @niekkimmann plaatsen zich voor de finales! Goodluck! 🍀💪🏼 https://t.co/qzxVvPt9Gr

Van Gorkom naar de finale!

Een knappe derde run van Jelle van Gorkom levert hem een finaleplaats op. De 25-jarige Doetinchemmer eindigt de laatste run als derde en sluit de halve finale af met een tweede plaats.

Nu is het wachten op de race van Twan van Gendt en Niek Kimmann...

Smulders naar finale, Van Benthem ligt eruit

Laura Smulders heeft zich soeverein naar de olympische finale van het BMX gereden. Net als in de tweede run eindigt ze ook in de derde run als eerste. Ze eindigt dan ook als eerste in de halve finale.

Voor Merle van Benthem heeft zoals verwacht niet kunnen doordringen tot de finale: ze eindigt in de derde run als zesde en sluit de halve finale af met een achtste plaats.

Ook Jeroen Dubbeldam valt buiten de prijzen

Naast Maikel van der Vleuten en Harrie Smolders valt ook de olympisch kampioen van 2000 Jeroen Dubbeldam buiten de prijzen bij het springen. Hij krijgt een strafpunt vanwege een tijdsoverschrijding van 0,02 seconden. De Brit Nick Skelton, de Zwitser Steven Guerdat en de Sjeik Ali Al-Thani uit Qatar rijden foutloos en krijgen geen tijdsstraf.

Voor het eerst sinds 1988 pakt de Nederlandse paardensportploeg geen enkele medaille bij de Olympische Spelen.

Springruiter Jeroen Dubbeldam.

Springruiter Jeroen Dubbeldam. Foto: John Macdougall / AFP

Het spant erom bij de BMX-mannen

Jelle van Gorkom komt na zijn tweede plek in de eerste run niet verder dan plaats zes in de tweede run. Hij staat nu vijfde.

Twan van Gendt wordt in de tweede run opnieuw vijfde en staat nu vierde. Niek Kimmann eindigt als zesde in de tweede run en staat nu vijfde.

Van Benthem onderuit, Smulders eerste

Terwijl Laura Smulders bij de vrouwen eerste wordt in haar tweede run en nu bovenaan staat, heeft Merle van Benthem het een stuk moeilijker: na een valpartij wordt ze achtste.

Twitter avatar nrc NRC Vandaag tijdens de Spelen: Laura Smulders aast opnieuw op het podium bij BMX https://t.co/s5xXy53p4I https://t.co/q6HiCxaIHA

Geen medaille voor springruiter Van der Vleuten

Maikel van der Vleuten heeft de individuele springfinale besloten met vijf strafpunten. Hierdoor is het uitzicht op een medaille verdwenen. Door zijn vier strafpunten eerder vandaag was het winnen van een medaille sowieso al een moeilijk verhaal. Bij één hindernis ging Van der Vleuten in de fout en door tijdsoverschrijding komt daar een punt bij.

Polsstokhoogspringster Jelena Isinbajeva stopt ermee

De Russische Jelena Isinbajeva stopt ermee. Dat heeft de 'beste polsstokhoogspringster aller tijden' vandaag aangekondigd. Ze was niet actief op de Spelen in Rio vanwege het besluit van de van de IAAF om Russische atleten vanwege een dopingaffaire niet mee te laten doen. Isinbajeva geldt als één van de felste critici van dit besluit.

Lees ook: Alleen ‘schone’ Russen naar Rio: onder IOC-vlag.

De 34-jarige Isinbajeva werd gisteren tot de IOC-commissie verkozen.

BMX: Nederlanders doen het goed

In het BMX doen de vijf Nederlanders het voorlopig heel behoorlijk: bij de vrouwen wordt Laura Smulders in de eerste run tweede, Merle van Benthem zevende. Na drie runs is een plek bij de eerste vier noodzakelijk voor een finaleplaats.

Bij de mannen eindigt Jelle van Gorkom in de eerste run op de tweede plek. Niek Kimmann en Twan van Gendt worden respectievelijk vierde en vijfde.

Springruiter Smolders trekt zich terug

Springruiter Harrie Smolders zal niet van start gaan in de individuele finale van het springen. Hij trekt zich terug omdat hij geen kans denkt te maken op een medaille en zijn paard wil sparen. Eerder vandaag bracht hij het tot de tweede omloop, maar kreeg wel vier strafpunten.

Ook Maikel van der Vleuten kreeg vandaag vier strafpunten. Alleen de foutloze Jeroen Dubbeldam lijkt hierdoor kans te maken op een medaille.

Geen rol voor voetbalicoon Pelé bij sluitingsceremonie

Edson Arantes do Nascimento, beter bekend als Pelé, zal niet worden betrokken bij de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen. Het 75-jarige Braziliaanse voetbalicoon kampt met gezondheidsproblemen. Eerder moest hij al afzeggen voor de openingsceremonie, waar hij het vuur mocht ontsteken.

Een woordvoerder van de organisatie laat weten dat wel gehoopt wordt op zijn aanwezigheid als toeschouwer, zo meldt ANP:

"We hebben geen contact met hem opgenomen, en hij niet met ons, sinds de opening. Maar als hij hier wil zijn, hebben we hem er graag bij."

Foto Andre Luiz Mello / AFP

Foto Andre Luiz Mello / AFP

Goud voor badmintonster Caroline Marin

De Spaanse badmintonster Caroline Marin heeft haar favorietenrol als nummer één van de wereld waargemaakt: in de finale versloeg ze de Indiase Sindhu Pusarla met 19-21, 21-12, 21-15. Marin is de eerste Europese vrouw die een gouden medaille verovert. Ze won eerder twee Europese en twee wereldtitels.

Twitter avatar badmintonupdate Badminton Updates Womens Singles Medallists #Rio2016 https://t.co/eyCgxvxCcP

BMX'er Kimmann ondanks blessure toch aan de start

BMX'er Niek Kimmann kwam gisteren ten val en liep een paar scheurtjes in zijn enkelband op, maar gaat ondanks dat toch van start in de halve finales. De 20-jarige BMX'er is normaal gezien een kandidaat voor de medailles.

Vanaf 18.30 uur beginnen de halve finales in het BMX.

Twitter avatar TeamNLtweets TeamNL D-day voor de #TeamNL BMX'ers. ➡️ Halve finales en finales met kansen op medailles ✨ Succes! https://t.co/MWWQqq1jBg

Eerste vrouwelijke olympische hole-in-one

Nog nooit was er een vrouw die op een olympisch toernooi een hole-in-one sloeg. Tot vandaag. De Chinese golfster Lin Xiyu (20) sloeg de bal bij hole 8 meteen in het gat, 141 verderop.

Eerder dit toernooi sloegen olympisch kampioen Justin Rose (Groot-Brittannië) en Jaco van Zyl (Zuid-Afrika) al een hole-in-one. De Chinese zal niet echt kunnen profiteren van de hole-in-one: na twee rondes stond ze op een gedeelde 47e plaats.

Slowaakse snelwandelaar pakt goud

De Slowaakse snelwandelaar Matej Tóth is vrijdag olympisch kampioen op de 50 kilometer geworden. Hij finishte in een tijd van 3.40,58. Achttien seconden later kwam Jared Tallent over de streep en Hirooki Arai (Japan) neemt het goud mee naar huis.

Het was de vierde keer dat de Slowaak meedeed aan de Spelen. In Athene en Peking startte hij op de 20 kilometer zonder succes. In Londen eindigde hij na 50 kilometer als achtste. Na enkele dopinggevallen schoof hij nog op naar de vijfde plaats. In 2015 won hij de wereldtitel.

Vier strafpunten Van der Vleuten

Net als Harrie Smolders heeft ook Maikel van der Vleuten vier strafpunten gekregen voor zijn proef. Op de laatste hindernis ging hij in de fout. Hierdoor lijkt alleen de foutloze Jeroen Dubbeldam kans te maken op een medaille.

Smolders ook door naar de tweede omloop

Het was even afwachten, maar inmiddels is bekend geworden dat Harrie Smolders ook bij de laatste twintig ruiters hoort. Van de 35 deelnemers zijn tot op heden negen ruiters foutloos door de proef gekomen, onder wie Jeroen Dubbeldam. Smolders tikte de eerste balk eraf, maar reed daarna foutloos verder. De vier strafpunten neemt hij wel mee naar de tweede omloop.

Smolders over zijn paard:

"Hij is een beetje een diesel. Heel zuur dat die eerste balk er af valt, maar daarna deed hij het heel goed. Hij heeft zich heel goed hersteld.''

Voor de tweede ronde maakt hij zich echter weinig illusies. "Een medaille zal heel moeilijk worden, dan moet hij wel echt iets bijzonders neerzetten."

Excuses van zwemmer Ryan Lochte

Het Amerikaans olympisch comité bood al eerder zijn excuses aan voor de “afleidende beproeving". Nu verontschuldigt ook zwemmer Ryan Lochte zich: hij biedt zijn excuses aan voor zijn gedrag en de openhartigheid waarop hij het voorval beschreef.

Lees hieronder zijn hele verklaring:

Vier Amerikaanse zwemmers zouden op weg naar het olympisch dorp in Rio zijn overvallen in een taxi door nepagenten. Lochte verklaarde dat daarbij een pistool tegen zijn hoofd was gedrukt, maar niets van het verhaal lijkt waar te zijn.

Lees ook: Amerikaans comité biedt excuses aan - ‘Beroofde’ zwemmers terug naar VS

Ook eerste gouden medaille voor Jordanië

Over eerste gouden medailles ooit gesproken: de Jordaanse Ahmad Abu Ghaush heeft geschiedenis geschreven door de eerste Olympische gouden medaille ooit te winnen voor Jordanië. De twintigjarige student won donderdag de taekwondofinale in de gewichtsklasse tot 68 kilo van de Rus Alexey Dinisenko.

"Ik heb de wereld- en Olympische kampioenen moeten verslaan en ben zo blij met alles. (...) Om geschiedenis te schrijven voor Jordanië, dat is zo speciaal. Ik wil dat heel Jordanië deze medaille viert."

Foto Peter Cziborra / Reuters

Foto Peter Cziborra / Reuters

Jeroen Dubbeldam rijdt foutloos, Smolders vier strafpunten

Ruiter Jeroen Dubbeldam heeft zojuist zijn proef in een tijd van 78.30 foutloos gereden. Hiermee doet Dubbeldam zeker mee om het goud. Met zijn paard Zenith is hij nu verzekerd van een plek in de tweede omloop van de individuele springwedstrijd. Later vandaag volgt de tweede ronde.

Harrie Smolders kwam tot vier strafpunten. Zijn paard Emerald raakte de eerste hindernis, vervolgens reed hij foutloos en binnen de tijd. Het is nog maar de vraag of hij in de tweede ronde mag starten. Ruiter Maikel van der Vleuten komt nog in actie: hij start met zijn paard Verdi als 34e in het veld van 35 deelnemers.

De beste twintig ruiters strijden in de tweede ronde om de medaille. Bij een gelijke stand wordt voor de podiumplaatsen een zogeheten jump-off gehouden.

Eerste medaille ooit voor Iraanse vrouw

De 18-jarige taekwondo-ster Kimia Alizadeh Zenoorin heeft haar land de eerste vrouwelijke medaille ooit bezorgd. Er was nooit eerder een Iraanse vrouw die een medaille haalde op de Olympische Spelen, tot Zenoorin dus. De Iraanse versloeg de Zweedse Nikiti Glasnovic in de gewichtsklasse tot 57 kilo en kreeg het brons omgehangen.

Foto Robert F. Bukaty / AP

Foto Robert F. Bukaty / AP

"Ik ben zo blij voor alle Iraanse meisjes omdat dit de eerste medaille is. Ik hoop dat we bij de volgende Olympische Spelen een gouden plak kunnen veroveren."

Het totaal aantal medailles door Iran gewonnen op de Olympische Spelen staat op 65 in slechts vier sporten: worstelen, taekwondo, gewichtheffen en atletiek. De medaille van Zenoorin is de vijfde medaille in Rio de Janeiro.

Churandy Martina: ik hoop dat ik niemand heb teleurgesteld

Zoals gezegd: sprinter Churandy Martina haalde nét het podium niet op de 200 meter. Hij kwam 0,01 seconden te kort voor een bronzen medaille. Usain Bolt won de race in 19.78.

Na afloop van de race stond Martina de NOS te woord. En dat deed hij op z'n Martina's: ongekend optimistisch, blij en met een glimlach. Op de vraag of hij baalt, antwoordt hij: "Nee waarom? Dit zijn mijn derde Spelen en ik heb weer de finale gehaald."

"Heel Nederland en Curaçao, bedankt, bedankt. Ik heb mijn best gedaan. Ik hoop dat ik niemand heb teleurgesteld. Positief blijven en ik hoop dat ik veel sponsors kan krijgen, dan zullen jullie mij nog veel jaren zien. Ik hou van iedereen."

Bekijk hier het hele fragment:

Nog even over gisteren: handbal en volleybal

Nederlands succes in de finales in het volleybal en het handbal zit er in Rio niet meer in. Beide teams verloren gisteren nipt de halve finale, onze verslaggevers in Rio waren erbij.

Henk Stouwdam zag dat de Chinese volleybaldames met minimale verschillen de halve finale won en noemde dat "een kwaliteit, geen kwestie van kwaliteitsverschil".

Had Nederland een finaleplaats verdiend? Ja en nee. Ja, vanwege de hoogwaardige tegenstand die topland China werd geboden. Nee, vanwege de vele gemiste kansen.

Lees hier: Nederlaag volleybalsters tegen China duur leermoment

Rob Schoof zag hoe de handbaldames net te kort kwamen om de finale van het Olympische handbaltoernooi te bereiken.

Tegen Frankrijk is het zaak koel en zakelijk te blijven. Het vertragende spelletje van de Françaises is erop gericht om de tegenstander uit zijn ritme te halen. Dat wekt snel irritatie bij een ploeg als Nederland, dat het van snel en creatief spel moet hebben. Ergernis leidt snel tot verkeerde emotie. In die valkuil trapte Nederland vooral in de eerste helft.

Lees het complete verslag van de handbalwedstrijd: Nederland trapt in valkuil van sluwe Fransen en verliest

Wat je vandaag niet mag missen

Twee dingen: de Nederlandse hockeyvrouwen die het in de finale opnemen tegen Groot-Brittannië én BMX'er Laura Smulders. Bij de vorige spelen in Londen pakte Smulders (toen pas 18 jaar) een bronzen medaille en sindsdien zat ze niet stil. Bij het WK in 2014 werd ze derde en op de tijdrit kwam ze als eerste over de finish. Eerder dat jaar werd ze al Europees Kampioen.

Bij de plaatsingsruns reed Smulders de derde tijd. Zou ze vandaag weer een medaille kunnen pakken?

Vandaag tijdens de Spelen: Laura Smulders aast opnieuw op het podium bij BMX

Welkom bij het liveblog over de veertiende dag van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Zowel de Nederlandse volleybal- als handbalvrouwen slaagden er gisteren niet in de finale te bereiken en ook sprinter Churandy Martina pakte nét geen medaille op de 200 meter sprint. Beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen pakten brons aan de Copacobana. Lees hier de nacht in Rio terug.

Dan het programma voor vandaag. Te beginnen met de Nederlandse sporters:
15.00-20.00 uur Paardensport (springen), finales individueel met Harrie Smolders, Jeroen Dubbeldam en Maikel van der Vleuten.
18.30 uur BMX, halve finale met Merle van Benthem en Laura Smolders. De mannen Jelle van Gorkum, Niek Kimmann en Twan van Gendt volgen vanaf 18.38 uur.
20.00 uur BMX finale
20.45 uur Boksen, halve finale middengewicht met Nouchka Fontijn tegen de Chinese Li Q.
22.00 uur Hockey, finale dames tegen Groot-Brittannië
1.40 uur Atletiek, team vrouwen 4x400 meter
2.40 uur Atletiek, 5000 meter vrouwen met Susan Kuijken

Andere sporten vandaag:
13-21.15 uur Atletiek, snelwandelen (50 km mannen, 20 km vrouwen)
13.30-18.30 uur Badminton, finale enkelspel vrouwen, dubbelspel mannen
16.20-17.40 uur Waterpolo, vrouwen strijd om brons: Hongarije - Rusland
17 uur Hockey, vrouwen strijd om brons: Duitsland – Nieuw-Zeeland
18 uur Volleybal, halve finale: Italië – Verenigde Staten
20.30-21.50 uur Waterpolo, finale: Verenigde Staten – Italië
20.30 uur Basketbal, mannen, halve finale: Spanje – Verenigde Staten
20.30-3.30 uur Handbal mannen, met 20.30 uur Frankrijk - Duitsland en 1.30 uur Polen - Denemarken
22.30 uur Voetbal (vrouwen), finale: Zweden - Duitsland
1 uur Basketbal, mannen, halve finale: Australië - Servië
3.15 uur Volleybal (mannen), halve finale: Rusland - Brazilië