Compensatie

VS: betaling aan Iran stok achter de deur, geen losgeld

De Amerikaanse regering heeft voor het eerst een directe link bevestigd tussen de betaling van in totaal ruim 350 miljoen euro aan Iran en de vrijlating van vier gegijzelde Amerikanen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukt echter dat geen losgeld is betaald, maar dat uitbetaling van het bedrag is gebruikt als stok achter de deur. Eerder had het ministerie een verband tussen de twee kwesties ontkend.

In januari werden vier Amerikanen vrijgelaten die al enige tijd in Iran gevangen zaten. Ongeveer tegelijk werd de eerste betaling overgemaakt in een schikking tussen de Verenigde Staten en Iran die tot stand was gekomen bij een speciaal internationaal tribunaal in Den Haag. De VS moesten Iran compenseren voor wapenleveranties die er door de revolutie in 1979 nooit zijn gekomen.

De regering-Obama geeft nu toe dat het geld is gebruikt om druk te kunnen houden op Iran. De angst was dat Iran zijn belofte over de vrijlating van de gevangenen zou breken, zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag. De erkenning leidt tot een storm van kritiek van Republikeinen. De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump sprak in een toespraak eerder al schande over de Amerikaanse betaling aan Teheran. (AP, Reuters)

    • Bastiaan Nagtegaal