Boerkini: zeldzaam omstreden

Een boerkini is geen boerka maar gewoon een badpak, luidt het NRC-commentaar over het verbod op een aantal Franse stranden. Geert Wilders ziet er echter een ‘islamuniform’ in. „Zwem lekker naar Saoedi-Arabië toe”, beet hij boerkinidraagsters toe.

„Een samenleving waarin de seksen onbevreesd naakt in elkaars nabijheid kunnen zijn is, zo wil de formule, een succesvolle samenleving. Met minder seksueel en huiselijk geweld en meer vrouwenrechten.”

Eddy Terstall, een linkse filmregisseur, donderdag in De Groene Amsterdammer.

„Hoe je het ook wendt of keert, de boerkini is een rechtstreeks gevolg van een perfide interpretatie van de islam die de gelovigen wijsmaakt dat de buitenwereld uitsluitend de man toebehoort. De vrouw mag zich daar alleen vertonen als ze haar lichaam zo onzichtbaar mogelijk maakt, teneinde hem niet in verzoeking te brengen.”

Elma Drayer vrijdag in haar Volkskrant-column.

„Dit bedekkende badpak is geen lange neus tegen de ‘onzedelijkheid’ van de Fransen, maar tegen de traditie die islamitische vrouwen thuis wil houden en al zeker niet wil laten zwemmen.”

Margreet van Schie, godsdienstwetenschapper, in een NRC- brief.

    • Yaël Vinckx