Angst voor nieuwe piek kindsoldaten in Zuid-Soedan

De laatste maand is het geweld in het jongste land ter wereld weer opgelaaid.

Kinderen spelen met een nepgeweer bij een VN-kamp in de Zuid-Soedanese hoofdstad Juba. Foto Justin Lynch / AP

De regering van Zuid-Soedan heeft de afgelopen weken kindsoldaten gerekruteerd om mee te vechten in het opgelaaide conflict. Dat zou blijken uit een document van de Verenigde Naties dat in handen is van persbureau AP.

Volgens het document zou president Salva Kiir een politicus hebben aangesteld die leiding heeft gegeven aan de rekrutering van jongens van een heel dorp. Het is niet duidelijk om hoeveel kinderen het gaat. Wel dat sommigen pas twaalf jaar oud zijn.

Unicef vreest voor piek

Tegelijkertijd maakte de VN-kindorganisatie Unicef bekend dat 650 kinderen zich dit jaar bij gewapende groepen hebben aangesloten in Zuid-Soedan. Unicef vreest voor een piek door het oplaaiende geweld en roept op tot onmiddellijke interventie om de rekrutering van kindsoldaten te stoppen.

De laatste maand is het geweld in het jongste land ter wereld weer opgelaaid. Begin juli braken er grootschalige gevechten in de hoofdstad Juba uit, waarbij honderden doden vielen. De oppositieleider en voormalige vicepresident Riëk Machar vluchtte deze week naar een land in de regio.

Lees ook: Vijf jaar Zuid-Soedan, vijf jaar ellende

Twee jaar lang vocht Machar met zijn rebellen een bloedige strijd uit tegen de troepen van zijn rivaal Salva Kiir, waarbij tienduizend doden vielen. Tijdens die burgeroorlog Sinds het begin van de burgeroorlog in december 2013 zijn ongeveer zestienduizend kinderen ingezet als soldaat, volgens Unicef.

In augustus vorig jaar sloten ze een vredesovereenkomst. Volgens het verdrag moeten Kiir en Machar voor een interim-periode de macht delen. Maar de hoofdpunten van het vredesakkoord, zoals de integratie van Riëk Machars soldaten in het nationale leger, zijn niet uitgevoerd.

Demobilisatie ondermijnd

Unicef zag afgelopen jaar toe op de vrijlating van 1.775 voormalige kindsoldaten. Dat was de grootste demobilisatie van kinderen ooit, volgens de organisatie die vreest dat het opgelaaide geweld deze operatie zal ondermijnen.

Volgens Unicef stijgt ook het gebruik van seksueel geweld in Zuid-Soedan tegen meisjes en vrouwen. Plaatsvervangend directeur van Unicef Justin Forsyth zegt in het persbericht:

“Het systematisch gebruik van verkrachting, seksuele uitbuiting en ontvoering als oorlogswapen in Zuid-Soedan moet stoppen, net als de straffeloosheid van de daders.”

Extra blauwhelmen

Vorige week besloot de VN-Veiligheidsraad vierduizend extra Afrikaanse blauwhelmen naar het Oost-Afrikaanse land te sturen. De omvang van de troepenmacht van de VN die nu deelneemt aan de missie UNMISS komt daarmee op ongeveer 17.000. President Kiir zei daarna echter te weigeren samen te werken met de VN en de extra troepen toe te laten tot Juba.

Kindsoldaten zijn personen onder de achttien jaar die zich (gedwongen) bij gewapende groepen aansluiten. Het rekruteren van kindsoldaten onder de vijftien jaar beschouwt het Internationaal Strafhof als oorlogsmisdaad.

    • Menno Sedee