Amerikaans comité biedt excuses aan - ‘Beroofde’ zwemmers terug naar VS

De zwemmers mochten pas terugvliegen nadat ze opnieuw waren ondervraagd over een roofoverval die niet heeft plaatsgevonden.

Gunnar Bentz en Jack Conger verlaten het politiebureau na ondervraging.
Gunnar Bentz en Jack Conger verlaten het politiebureau na ondervraging. Foto Leo Correa / AP

Woensdag werden ze nog uit het vliegtuig gehaald, donderdag mochten ze dan eindelijk naar huis. De Amerikaanse olympische zwemmers Gunnar Bentz (21) en Jack Conger (20) stapten ‘s avonds in het vliegtuig naar de Verenigde Staten. Daarbij toegeschreeuwd door lokale bewoners: “Leugenaars!”

De zwemmers mochten pas terugvliegen nadat ze opnieuw waren ondervraagd over een roofoverval die niet heeft plaatsgevonden. Het is de laatste ontwikkeling in de soap die zich inmiddels rondom vier Amerikaanse olympiërs heeft voltrokken en nationale proporties begint aan te nemen.

Pistool tegen hoofd

Het begon zondag vroeg in de ochtend toen Bentz en Conger samen met Ryan Lochte (32) Jimmy Feigen (26) terugkwamen van een feestje. De vier zwemmers zouden op de weg terug naar het olympisch dorp zijn overvallen in een taxi door nepagenten. Lochte verklaarde dat daarbij een pistool tegen zijn hoofd was gedrukt.

De Braziliaanse politie gelooft inmiddels niets meer van dat verhaal. Dat bevestigde politiechef Fernando Veloso donderdag. Wat de politie nu wél gelooft is dat de zwemmers op een tankstation een toilet hebben vernield. In Braziliaanse media vertelde de eigenaar van het tankstation dat een van hen zelfs op de vuist was gegaan met een bewaker.

Lees ook: ‘Die overval hebben ze verzonnen’

Het Amerikaans olympisch comité heeft zijn excuses aangeboden voor de “afleidende beproeving”. Het vindt het gedrag van de zwemmers “onacceptabel” en “niet stroken met de waarden van het olympisch team”. Het comité beraadt zich nog over een eventuele straf na de Spelen. Net als de Braziliaanse politie.

Schikking van 11.000 dollar

Jimmy Feigen heeft inmiddels een aangepaste verklaring bij de politie afgegeven en hoopt binnenkort zijn paspoort terug te krijgen zodat ook hij naar huis kan. Hij belooft volgens ABC News 11.000 dollar (bijna 10.000 euro) te betalen aan een Braziliaans goed doel als schikking.

Lochte was al thuis in de VS. De advocaat van Bentz en Conger zegt tegen persbureau AP dat de twee zwemmers geen valse verklaringen hebben afgegeven en niets te maken hebben met de eerste versie van het verhaal van Lochte.

Verdachte verklaringen

De politie vond tal van verdachte omstandigheden rondom de ‘roofoverval’. Zo deden de zwemmers niet eerst zelf aangifte, maar pas nadat het verhaal via de media was uitgelekt. Lochte kwam met tegenstrijdige verklaringen over het aantal overvallers en de locatie.

Vond de overval eerst nog in een taxi plaats, later tijdens een tussenstop op een tankstation. Ook zei de twaalfvoudig olympisch medaillewinnaar later dat niet een pistool tegen zijn hoofd was gezet, maar alleen in zijn richting was gehouden en dat er geen nepagenten waren, maar ‘gewone’ overvallers. Op camerabeelden lijken de zwemmers bij terugkomst in het olympisch dorp totaal niet aangedaan. Bovendien hebben ze daar hun portemonnee nog.

Veiligheid in Rio

De autoriteiten van Brazilië en de VS nemen het incident hoog op. Rio, de eerste stad in Zuid-Amerika die de Spelen mag organiseren, vecht tegen het imago dat de stad onveilig is voor de sporters. De ‘overval’ van de vier zwemmers leken het beeld te bevestigen dat de veiligheid van olympiërs tijdens de Spelen in het geding is.

Vele anderen zijn overigens wel slachtoffer geweest van criminaliteit in Rio de Janeiro. Zo zijn veel bezoekers beroofd, onder wie veel Nederlanders en de Portugese minister van Onderwijs. Drie Zweedse toeristen werden vlak voor de Spelen korte tijd ontvoerd in een sloppenwijk.