71 Marokkaanse paspoorten met Nederlandse visumaanvragen gestolen

41 paspoorten hadden een Nederlands visum, waarmee vrij gereisd kan worden in het Schengengebied. Ze zijn onbruikbaar gemaakt.

De Koninklijke Marechaussee controleert een paspoort op Schiphol. Foto Robin Utrecht / ANP XTRA

Meer dan zeventig paspoorten van Marokkaanse burgers die een visum voor Nederland hadden aangevraagd, zijn vorige week in Marokko gestolen tijdens een beveiligd transport door een koeriersbedrijf. Dat meldde de Marokkaanse krant Assabah (De Morgen) woensdag. Het gaat om 71 paspoorten met daarin 41 visa. De rest van de visumaanvragen was afgewezen.

Volgens de krant vreest de Marokkaanse geheime dienst dat de documenten in handen zijn gevallen van criminelen of terroristen. Met de visa in de paspoorten kan vrij door het Schengengebied worden gereisd.

Onbruikbaar

Volgens een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, die de vermissing sinds 10 augustus bevestigt, zijn de paspoorten en visa inmiddels onbruikbaar. Ook is er, voor zover bekend, niet op gereisd. „BZ heeft de Koninklijke Marechaussee verzocht de visa in te trekken, zodat die niet gebruikt kunnen worden om het Schengengebied binnen te komen”, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. „We hebben de Marokkaanse autoriteiten gevraagd de reisdocumenten te annuleren, zodat er niet meer op gereisd kan worden.”

Dit betekent dat, om misbruik te voorkomen, door Marokko en Nederland de namen, paspoorten en visumnummers zijn ‘gesignaleerd’. Ze zijn opgenomen in de relevante gegevensbestanden van de Europese visumdienst EuroVis en politiedienst Interpol.

De visa waren verstrekt door het Nederlandse honorair consulaat in Rabat. Ze waren 9 augustus op weg naar Nador in de Rif in het noordoosten van Marokko, en moesten daar 10 augustus aankomen. Een gespecialiseerd transportbedrijf regelde het transport.

Handel in paspoorten

Er bestaat al langere tijd een levendige handel in Marokkaanse paspoorten en visa. Vluchtelingen proberen daarmee bijvoorbeeld de Spaanse enclave Ceuta en Melilla in Marokko binnen te komen. Van daaruit kunnen ze de rest van Europa binnenreizen.

Paspoorten raken wel vaker zoek, aldus Buitenlandse Zaken. Dat is „inherent aan het proces waarin wereldwijd documenten moeten worden verstuurd.” Zo werden er de laatste weken veel paspoorten gestolen van Nederlandse toeristen in Rio de Janeiro die de Olympische Spelen bezochten.

De gedupeerde Marokkanen zijn door het visumaanvraagkantoor in Nador op de hoogte gebracht van de diefstal. Wie niet is gebeld, hoeft zich volgens Buitenlandse Zaken geen zorgen te maken. De Nederlandse ambassade in Rabat bemiddelt voor de gedupeerden bij de Marokkaanse autoriteiten om zo snel mogelijk nieuwe paspoorten af te geven.

    • een onzer redacteuren