‘70 doden’ door Duitse genezer

Justitie

De meeste mogelijke slachtoffers van de Duitse Heilpraktiker Ross komen uit Nederland. Mogelijk worden hun lichamen opgegraven.

De omstreden kankerkliniek van de Duitse natuurgenezer Klaus Ross heeft mogelijk aanzienlijk meer slachtoffers gemaakt dan tot nog toe bekend was. Volgens de Duitse omroep WDR gaat het om zeker 70 gevallen. De redactie in Düsseldorf wilde vrijdag tegenover NRC niet zeggen wat de bron is van het cijfer, maar zegt dat het om „een zeer betrouwbare bron” gaat. Het aantal is niet officieel door de Duitse of Nederlandse autoriteiten bevestigd.

In de meeste gevallen gaat het om Nederlandse patiënten, maar er zijn ook veel Belgen bij en mensen uit andere landen. Justitie in Duitsland en Nederland gaan nu elk sterfgeval afzonderlijk onderzoeken. Daarbij zullen naar verwachting de lichamen van de overledenen worden opgegraven. Om hoeveel patiënten het hierbij gaat is nog onduidelijk, omdat in Nederland veel mensen worden gecremeerd in plaats van begraven. Daardoor is lijkschouwing in veel gevallen niet meer mogelijk.

De kliniek kwam enkele weken geleden in opspraak na het overlijden van drie van haar patiënten. Twee Nederlanders en een Belgische stierven kort na behandeling door Ross. Begin augustus waren er al 26 meldingen van verdachte sterfgevallen. Tegen Ross, die nog niet is aangehouden, is aangifte gedaan door de Duitse inspectie.

Tot nog toe is er geen verband gevonden tussen de dood van de patiënten en de behandelingen in de kliniek. Ross spoot zijn patiënten onder meer glucoseblokkers in om kankercellen af te breken, een onder medici zeer omstreden methode.

Ross richtte zich met zijn alternatieve kliniek op Nederlandse kankerpatiënten die in het reguliere medische circuit waren uitbehandeld. Hij was gevestigd in het dorpje Bracht, net over de grens bij Venlo, zijn website was in het Nederlands gesteld. In Duitsland gelden minder strenge regels voor natuurgenezers. Het Openbaar Ministerie te Krefeld liet weten dat Ross wettelijk de glucoseblokkers mocht toedienen.

    • Oene van der Wal