Dit is de smalste tuin van Nederland

Thijs Wolzak fotografeert deze zomer buitenshuis. Deze week de smalste ‘tuin’ van Nederland, een balk in bloei.

De smalste tuin van Nederland, zo noemen kunstenaars Claudia Mulder en René Bosch hun tuin aan de Nieuwe Herengracht in Amsterdam. Mulder: „Nou ja, tuin… Het is een stootbalk die boten die te dicht bij de rand komen van de kade afhoudt.” De balk is van hout, 12 centimeter breed en zo’n 130 meter lang. Het idee om van de balk een tuin te maken, ontstond vorig jaar, toen het stel aan de gracht aan het barbecuen was. „We zagen wat gras op de balk en besloten zaadjes te planten, benieuwd of die zouden uitkomen.” De zaadjes werden bloemen en toen moest het project grootser worden: de hele balk in bloei.

„We kochten honderd liter potgrond en veertig zakjes zaden. Plus twee gieters en een rubberbootje.” Ze tuinieren op het water. „Op een gegeven moment heeft René zijn arm gebroken en toen moest hij met links gieten. Met duck-tape plakte hij een deel van de straal af zodat hij met links kon gieten zonder veel water te verliezen.” Nieuwe grond kopen ze niet altijd in de winkel. Met een emmer struinen ze de buurt af om aarde te verzamelen uit hoftuinen en perkjes. „René houdt er rekening mee dat we daar een taakstraf voor krijgen.”

Per dag besteden ze een uur aan hun bloemenstrip. „De reacties van bewoners en toeristen zijn fantastisch, maar we hebben ook tegenslag gehad. Hadden we net acht zakken potgrond erop gegooid, werd alles weggespoeld door een bui.” Ook GayPride was een aanslag. Maar ‘volhouden’ is hun motto. „Voor ons is de tuin het bewijs dat dingen die onmogelijk lijken met enthousiasme en doorzettingsvermogen toch kunnen lukken.

Carlijn Vis