Pieter ‘VDH’ wil dat top zwembond opstapt na echec in bad

Ranomi Kromowidjojo tijdens de finale 50 meter vrij zwemmen tijdens de Olympische Spelen.
Ranomi Kromowidjojo tijdens de finale 50 meter vrij zwemmen tijdens de Olympische Spelen. Foto Sander Koning/ANP

Pieter van den Hoogenband doet een dringend beroep op de voorzitter en de directeur van de zwembond om op te stappen. De oud-topzwemmer houdt de twee verantwoordelijk voor de aanhoudende crisis in het Nederlandse zwemmen en het echec op de Olympische Spelen waar Nederlandse toppers als Ranomi Kromowidjojo, Sebastiaan Verschuren en Femke Heemskerk in het zwembad geen enkele medaille wisten te behalen. In het openwaterzwemmen won Nederland wel twee keer goud: Sharon van Rouwendaal en Ferry Weerman.

„Beste Erik van Heijningen en Jan Kossen, jullie hebben nu respectievelijk zestien en elf jaar op het pluche gezeten. Doe wat goed is voor de sport. Doe het voor de zwemmers voordat het te laat is”, aldus Van den Hoogenband in zijn column in De Telegraaf.

Volgens Van den Hoogenband ontbreekt het top van de KNZB al jaren aan ambitie, visie en daadkracht. Zijn eigen generatie wist aan dat negatieve klimaat te ontsnappen door het heft in handen te nemen na de eveneens teleurstellend verlopen Spelen in Barcelona van 1992, toen de Nederlandse zwemmers ook zonder medailles naar huis gingen. „Inmiddels zijn we bijna een kwart eeuw verder en is de trein ontspoord”, schrijft ‘VDH’.

De drievoudig olympisch kampioen hoopt op de aanstelling van een technisch directeur die „in dienst staat van de sport”. Van den Hoogenband heeft zelf ook ambities voor die functie, zo liet hij dit jaar weten in een interview met het Eindhovens Dagblad, „maar niet zolang Jan Kossen directeur is van de KNZB”.

De onrust in het topzwemmen begon na het vertrek van succescoach Jacco Verhaeren naar Australië in 2014. Hij was jarenlang de constante factor in de zwemtop en had gezag. Om het topzwemmen op te schudden stelde de zwembond voormalig volleybalcoach Joop Alberda aan als technisch directeur. Alberda maakte zich niet populair bij de zwemmers toen hij teammanager Aad van Groningen – vriend en rechterhand van Verhaeren – wilde weren uit Rio. De onvrede leidde vlak voor de Spelen tot het ontslag van Alberda.