Zuid-Soedan

Oppositieleider en voormalig vice-president vlucht land uit

Riëk Machar, oppositieleider en voormalig vice-president van Zuid-Soedan, is naar „een veilig land in de regio” gevlucht. Dat heeft zijn oppositiepartij SPLA-IO donderdag bekendgemaakt. Machar is met zijn strijdgroepen in een opgelaaid gevecht verwikkeld met de regeringstroepen van president Silva Kiir. Bij gevechten in Juba vielen begin juli honderden doden, waarna Machar uit hoofdstad Juba vluchtte. Kiir heeft toen zijn rivaal afgezet als vice-president en een opvolger gekozen. In het vijfjarige Zuid-Soedan, jongste land ter wereld, vocht Machar met zijn rebellen tegen de troepen van zijn rivaal Salva Kiir tot ze precies aan jaar geleden vrede sloten. Volgens het verdrag moesten president Salva Kiir en Riëk Machar voor een interim-periode de macht delen. (Reuters)

    • Menno Sedee