Wordt dit het nieuwe iconische beeld van de oorlog in Syrië?

De foto van de 5-jarige Omran lijkt dezelfde impact te krijgen als eerder de foto van de aangespoelde Aylan.

Still uit video van Aleppo Media Center

Een Syrisch jongetje, grijs van het puin en met een bebloed hoofd, zit op een stoel in een ambulance en kijkt glazig voor zich uit. Het zou gaan om Omran Daqneesh, 5 jaar oud, uit Aleppo. Hij overleefde een luchtaanval van vermoedelijk het Syrische regime of de Russen.

Vier andere kinderen en drie volwassenen raakten ook gewond, meldde The Telegraph. Verslaggever Raf Sanchez deelde de foto woensdagavond op Twitter. Het aantal retweets staat op meer dan twaalfduizend, de foto is duizenden keren gedeeld. “Dit is elke dag, elk uur”, zegt Sanchez.

Twitter avatar rafsanchez Raf Sanchez Doctor in #Aleppo just sent this photo of a dazed child who survived an airstrike https://t.co/IHLDc6KPh8

De foto is een still uit een video die gedeeld werd door het Aleppo Media Center, een bekende oppositiegroep. De authenticiteit van de video kan niet worden gegarandeerd.

Op de (schokkende) beelden is te zien hoe de jongen door een hulpverlener uit een beschadigd gebouw en in de ambulance wordt gedragen. Omran voelt met zijn hand aan zijn hoofd, er zit bloed aan. Hij blijft stil zitten.

Deze beelden kunnen als schokkend worden ervaren

De jongen heeft het ziekenhuis woensdagavond nog verlaten, meldde Sanchez. Een paar uur later na zijn eerste bericht twitterde hij een nieuwe foto van de jongen, nadat artsen de hoofdwond hadden behandeld en het stof uit zijn haar, ogen en kleren schoonmaakten. Door de hartverscheurende beelden laait de discussie over de oorlog in Syrië op. Het doet denken aan de vluchtelingencrisis en de foto van het aangespoelde Syrische jongetje Aylan.

Twitter avatar woukevscherrenb wouke van scherrenbu #pt en de wereld huilt pas bij filmpje/foto 1 kindje, net als bij het verdronken kind op Grieks strand
Twitter avatar Raniaab Rania Abouzeid The dead Syrian boy on a beach. The bloody Syrian boy in an ambulance. Icons for a moment, then world looks away, killing continues. #Syria

Aleppo was ooit de grootste stad van Syrië. Naar schatting wonen er in het belegerde deel van de stad nu nog 200.000 tot 300.000 burgers. De strijd is er de laatste weken opgelaaid. Vorige week doorbraken rebellen de omsingeling van de stad.

Lees ook: Regime lijdt ‘symbolisch verlies’ bij Aleppo

Dinsdag werd een nieuw offensief van de Syrisch-Russische troepen gemeld, waarbij tientallen doden zouden zijn gevallen. Naast aanhoudende bombardementen, wordt ook melding gemaakt van aanvallen met chloorgas.

Donderdagochtend liet Sanchez via Twitter weten:

“Doctors say there has already been another airstrike this morning. More children reported dead and injured.”