Winst Rabobank daalt flink, maar topman Draijer is toch tevreden

Bankensector

Minder winst voor Rabobank. Topman Draijer is toch tevreden want de balans van de bank is verbeterd en er zijn veel werknemers vertrokken.

Foto ANP

Rabobank heeft de eerste helft van dit jaar 924 miljoen euro winst geboekt, een daling van 39 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2015. De omzet kwam in het eerste half jaar uit op 5,8 miljard euro, een daling van 16 procent. Dat blijkt uit de halfjaarcijfers die Rabobank donderdag heeft gepresenteerd.

Dat de winst zo hard is gedaald wijt de bank onder andere aan reorganisatiekosten. Bij Rabobank verdwijnen 12.000 banen. Het afgelopen half jaar daalde het aantal werknemers met bijna 2.000. Nu werken iets minder dan 50.000 mensen bij Rabobank. In 2018 moeten dat er 40.000 zijn. De bank trok al honderden miljoenen voor die reorganisatie uit, maar zette afgelopen half jaar nog eens 190 miljoen opzij.

De grootste drukker van de winst was de reeds aangekondigde reservering van 540 miljoen euro voor uitkeringen aan mkb-ondernemers met een rentederivaat. Een door minister van Financiën Dijsselbloem (PvdA) ingestelde commissie presenteerde begin juli een dwingende oplossing voor het rentederivatenprobleem van mkb’ers. Nederlandse banken hadden duizenden ondernemers bij hun lening een derivaat verkochten om zich te ‘verzekeren’ tegen een rentestijging. Die ondernemers werd niet verteld dat ze bij een dalende rente –zoals de afgelopen jaren – juist moesten bijbetalen.

De oplossing van de commissie werd omarmd door onder andere ING en ABN Amro, maar niet door Rabo die 9.000 ondernemers zo’n derivaat had verkocht. Na veel publieke druk sloot Rabobank zich alsnog bij de oplossing aan. Daarvoor moet de bank 540 miljoen opzij zetten.

‘Overheid moet meer investeren’

Topman Wiebe Draijer was ondanks de sterk dalende winst positief. Hij ziet de reorganisatiekosten en derivatenmiljoenen als eenmalige kosten en wijst erop dat de onderliggende winst wél steeg en dat alle bedrijfsonderdelen het beter deden.

Op de persconferentie benadrukte hij meermaals dat de transitie van Rabobank vorm krijgt. Voormalig SER-voorzitter Draijer probeert van de oude coöperatieve Rabobank met meer dan 100 lokale banken een moderner, centraal aangestuurd concern te maken. Die hervorming rust op drie pijlers: meer klanttevredenheid, een kleinere balans en betere financiële prestaties.

Lees ook: Rabobank werkt alsnog mee aan derivatenregeling

Volgens Draaijer zijn klanten meer tevreden. De balans werd afgelopen half jaar onder meer verkleind door het doorverkopen van hypotheekportefeuilles aan onder andere Delta Lloyd en Binck. De verkoop van autoleasemaatschappij Athlon aan Mercedes voor 1,1 miljard past ook in de strategie, omdat de kapitaalratio’s van de bank daardoor verbeteren.

Draijer liet nogmaals weten kritisch te zijn over het monetaire verruimingsbeleid van de Europese Centrale Bank en andere centrale banken omdat de wereldeconomie er niet door wordt aangejaagd. Rabobank zelf ziet maar „een heel beperkt effect” van consumenten en ondernemers die meer willen lenen vanwege het montaire beleid. Volgens Draijer moet de Nederlandse overheid wél gebruikmaken van de lage rente door veel meer te investeren en verduurzamen.