Voorkom flitsen

NRC-fotograaf geeft aan de hand van zijn eigen reisfoto’s een cursus (vakantie)fotografie. Les 7: weinig licht.

Flitsen lijkt een praktisch hulpmiddel maar het kille licht haalt alle sfeer uit een foto. Zorg er bij de aanschaf van de camera al voor dat de lens lichtgevoelig is, een zo laag mogelijk ‘f getal’ (dat geeft de grootte van het diafragma aan) heeft, en dat hij weinig ruis geeft bij een hogere iso-waarde (die bepaalt hoe snel de sensor reageert op licht dat op de sensor valt). Ook het gebruik van een statief helpt om foto’s zonder bewegingsonscherpte te maken. Handig op vakantie is een mini-statief, vaak niet groter dan 3 balpennen. Je kunt de camera ook op natuurlijke trillingsvrije plekken zetten, zoals een grote steen of brugleuning. Zet bij het maken van de foto de camera op 2 seconden zelftimer omdat het drukken op de opnameknop ook bewegingsonscherpte kan geven. Vergeet niet de draagband vast te houden, het zou zonde zijn als de camera in het water valt!