Vijftien verdachten Thaise bomaanslagen opgepakt

Vijftien verdachten zijn door het leger opgepakt in verband met de bomaanslagen vorige week waarbij vier mensen om het leven kwamen.

Onderzoekers bekijken de plaats waar een bom ontplofte in Hua Hin
Onderzoekers bekijken de plaats waar een bom ontplofte in Hua Hin Jerry Harmer/AP

De Thaise politie heeft vijftien verdachten opgepakt in verband met de bomaanslagen in het zuiden van Thailand vorige week, die aan vier mensen het leven kostten. Dat meldt het Thaise leger donderdag aan AFP. Het is nog niet bekend wie de verdachten zijn en wat het motief voor de bomaanslag is geweest.

Woendag werd al gemeld dat de Thaise politie de mogelijke daders op het spoor was. Verdere details werden toen niet bekend gemaakt. Het is niet bekend wanneer de verdachten zijn opgepakt.

Nederlanders gewond

Op 11 en 12 augustus werden de toeristische plaatsen Phuket en Hua Hin, in de zuidelijke provincie Surat Thani, opgeschrikt door bomaanslagen. Onder de gewonden waren tien toeristen, onder wie vier Nederlanders.

Het is nog niet duidelijk wie achter de bomaanslagen zitten. Er worden drie mogelijkheden genoemd. Mogelijk zijn het moslimseperatisten die strijden voor de afscheiding van het uiterste zuiden van Thailand. Deze extremistische groep, die bestaat uit verschillende facties, strijdt sinds 2004 voor afscheiding van het uiterste zuiden van Thailand van het verder boeddhistische land. Sinds 2004 zijn daarbij 6.000 mensen om het leven gekomen. Een tweede mogelijkheid is een revanche van tegenstanders van de militaire coup die in mei 2014 plaatsvond. Tot slot is het ook mogelijk dat er een internationale terreurorganisatie achter de bomaanslagen zitten.