Vandaag tijdens de Spelen: Laura Smulders aast opnieuw op het podium bij BMX

Wat mag je tijdens de Olympische Spelen niet missen? Vandaag: de halve finale en finale bij de BMX met Laura Smulders, die vier jaar geleden brons won.

Laura Smulders tijdens de kwalificatie team BMX in Rio. Sander Koning/ANP

De Gelderse gemeente Druten is al klaar voor een eventuele medaille van inwoner Laura Smulders, schrijft De Gelderlander. Het draaiboek voor een huldiging ligt klaar, de datum is al geprikt: volgende week woensdag om 19.30 uur bij het gemeentehuis.

Vier jaar geleden zorgde Smulders voor een grote verrassing door op de Spelen van Londen als derde te eindigen. Terwijl de toen pas 18-jarige BMX’er eigenlijk vooral meedeed om ervaring op te doen. Haar reactie na afloop was veelzeggend:

“Het is niet te geloven. Ik kwam over de finish en werd gek. Ik kom net kijken en had gehoopt op de finale.”

Lees ook: Scholiere op souplesse naar brons

Sinds Londen heeft ze haar erelijst flink aangevuld. Bij het WK in 2014 werd ze derde en op de tijdrit zelfs eerste. Datzelfde jaar werd ze al Europees kampioen. Haar Nederlandse titel wist ze dit jaar te prolongeren.

In Rio reed Smulders bij de plaatsingsruns de derde tijd. Ook de Nederlandse Merle van Benthem plaatste zich voor de halve finale.

Het is pas de derde keer dat BMX onderdeel is van de Olympische Spelen. Het IOC koos voor de sport, omdat het een jong publiek moet trekken. Het is zeker een spektakel, acht rijders die op kleine fietsjes over grote zandheuvels springen.

De halve finale BMX vrouwen begint vrijdag om 18.30 uur, met Van Benthem in de eerste heat, Smulders in de tweede. De finale is om 20.00 uur (Nederlandse tijden).

    • Jisca Cohen