Topdiplomaat N-Korea loopt over naar Z-Korea

Een hoge diplomaat op de Noord-Koreaanse ambassade in Londen is overgelopen naar Zuid-Korea. Dat heeft de Zuid-Koreaanse minister van Hereniging bekendgemaakt, meldt persbureau Yonhap.

Thae is een van de hooggeplaatste diplomaten in jaren die zijn land de rug toekeert. In 1997 liep Hwang Jang-yop over. Hij was grotendeels verantwoordelijk voor het schrijven van de Juche, de officiële staatsideologie van Noord-Korea.

Thae Yong-ho verdween enkele weken geleden met zijn gezin uit Londen. Nu is hij opgedoken in Zuid-Korea. Reden is volgens Zuid-Korea zijn afkeer van het regime, zijn verlangen naar democratie en zorgen over de toekomst van zijn kinderen.

Dit jaar liepen volgens Zuid-Korea al 815 Noord-Koreanen over. Dat is 15 procent meer dan vorig jaar. Onder hen restaurantpersoneel in het buitenland, een militaire officier en een jeugdige wiskundige die meedeed aan een wedstrijd in Hongkong.

Dit jaar legden de VN de strengste sancties in twintig jaar aan Noord-Korea op. Ondanks of juist dankzij de sancties is Noord-Korea nog meer rakettesten gaan uitvoeren.

Zuid-Korea en de VS hebben onlangs, tot ergernis van Pyongyang, een overeenkomst gesloten over een raketschild op Zuid-Koreaans grondgebied. Sinds de Koreaanse Oorlog (1950-1953) zijn in totaal 29.000 Noord-Koreanen overgelopen, volgens Zuid-Korea.