Techbedrijf Cisco schrapt duizenden banen

De vraag naar netwerkapparatuur daalt, doordat grote bedrijven vaker gebruik maken van externe datacentra.

Foto Albert Gea / Reuters

Het grootste netwerkbedrijf ter wereld, Cisco, schrapt 5.500 banen, ofwel 7 procent van het totale personeelsbestand. Dat maakte het bedrijf woensdagavond bij de publicatie van de kwartaalcijfers bekend. Het techbedrijf, dat netwerkapparatuur maakt voor grote (telecom)bedrijven, zal begin 2017 het “hetstructureringsplan”, waaronder het massaontslag, ten uitvoer brengen.

Cisco heeft last van een veranderende markt. De vraag naar netwerkapparatuur (de fysieke infrastructuur van het internet) daalt, doordat grote bedrijven vaker gebruik maken van externe datacentra. Daarom wil het bedrijf zich meer gaan richten op het produceren van beveiligingssoftware, clouddiensten en moderne datacentra.

“De huidige markt noopt Cisco en onze klanten om besluitvaardig te zijn.”

Het bedrijf heeft ook een kantoor in Amsterdam. Dat is het hoofdkantoor van Europa en het Midden-Oosten. Het is nog niet bekend of in Amsterdam ook banen verdwijnen, laat een woordvoerder weten. Het bedrijf wil ook niet laten weten hoeveel mensen in Amsterdam werken:

“Cisco reageert niet op vragen met betrekking tot personeel.”

Eerdere ontslagrondes

Afgelopen jaren ontsloeg Cisco al duizenden werknemers. In 2014 moesten 6.000 mensen het bedrijf al verlaten en ook in 2013 verdwenen 4.000 banen. In 2011 werden 6.500 mensen ontslagen.

Door overnames bleef het aantal werknemers echter gelijk. Daaruit blijkt dat Cisco al jaren bezig is met een verschuiving van hardware- naar software-georiënteerde producten.

Winst stijgt

De winst kwam in het vierde kwartaal uit op 2,8 miljard dollar (2,5 miljard euro), 21 procent meer dan een jaar eerder. De omzet steeg met 2 procent naar 12,6 miljard dollar (11,1 miljard euro).

Cisco, opgericht in 1984, werd groot in routers. Het produceert modems, IP-producten, switches en apparatuur voor datacentra. Cisco speelde een grote rol in de ontwikkeling van internet in de beginjaren. In 2000 was Cisco korte tijd het waardevolste bedrijf ter wereld.

John Chambers stond in die tijd aan het hoofd van de netwerkgigant. Vorig jaar deed hij een stap terug en volgde Chuck Robbins hem op.

Lees ook: Na twintig jaar Cisco vindt hij het mooi geweest