Single sardientjes

Illustratie Istock
Er zijn maaltijden die erom vragen om buiten in avondzon genoten te worden. In de tuin, op een balkon of op een picknickkleedje in de natuur. Zoals de gebakken sardientjes met tomatensalsa en aardappelsalade uit Honey en Co. van Sarit Packer en Itamar Srulovich, een boek dat overigens vol staat van dit soort zomerse, mediterrane gerechten.

De bereidingswijze van de sardientjes komt oorspronkelijk uit Noord-Afrika en wordt daar ‘getrouwde sardines’ genoemd, omdat ze zouden lijken op een copulerend stelletje. Je hebt daar wel een beetje fantasie voor nodig, maar vooruit, plak twee sardientjes op elkaar met een vulling ertussen, haal ze door de bloem, frituur ze, en inderdaad. In de verte. Als je echt een dirty mind hebt.

Enfin. Omdat de sardines die je hier bij de visboer koopt vaak een slag groter zijn, vullen wij gewoon de buik en frituren ze in hun uppie. Single sardientjes dus. Als u ze mee wilt nemen voor een picknick verliezen ze iets van hun krokantheid, maar in mijn ervaring is dat niet zo erg. Ze zijn dan nog steeds erg lekker.