Politieagent doodgeschoten op Bonaire

Het gaat om een man van Nederlandse komaf. Hij werd beschoten door overvallers.

Archiefbeeld van een politieauto in Kralendijk.
Archiefbeeld van een politieauto in Kralendijk. Foto Michael Kooren / ANP

Op Bonaire is woensdag een politieagent doodgeschoten. Het gaat Ferdinand Bakx, een man van Nederlandse afkomst die in dienst van de politie op Bonaire was. Dat heeft Hoofdofficier van Justitie Henry Hambeukers donderdag in een verklaring bekendgemaakt.

De agent was met een collega op een melding van een woninginbraak in Sabadeco af gegaan. Daar aangekomen bleek het om een gewapende overval te gaan. De verdachten waren nog binnen, maar sloegen vervolgens op de vlucht. Een schietpartij met twee politiemensen volgde, waarbij een van de agenten gewond raakte en later overleed in het ziekenhuis.

De politie heeft een onderzoek naar het incident ingesteld. Er zijn tot nu toe geen aanhoudingen verricht. Hambeukers liet weten dat alle diensten op het eiland momenteel samenwerken om de daders op te sporen. Getuigen worden opgeroepen zich te melden.

Hambeukers sprak van “een vreselijk triest incident” en condoleerde de nabestaanden met de dood van Bakx.

Bonaire behoort tot het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden. De politie valt niet onder de Nationale Politie, maar onder het Politiekorps Caribisch Nederland. De doodgeschoten agent heeft in het verleden wel voor de KLPD gewerkt, maar was volgens de lokale radiozender Dolfijn FM sinds 2013 aan het werk op Bonaire.