Oppositieleider Zuid-Soedan vlucht het land uit

Het jongste land ter wereld stevent af op een nieuwe burgeroorlog tussen strijdgroepen van de president en de oppositieleider.

Een foto uit april met links Riëk Machar en rechts president Salva Kiir.
Een foto uit april met links Riëk Machar en rechts president Salva Kiir. Foto Jason Patinkin / AP

De oppositieleider en voormalige vicepresident van Zuid-Soedan Riëk Machar is naar “een veilig land in de regio” gevlucht. Dat heeft zijn oppositiepartij SPLA-IO donderdag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Naar welk land Machar is vertrokken is niet bekend.

Machar is met zijn strijdgroepen in een opgelaaide strijd verwikkeld met de regeringstroepen van president Salva Kiir. Bij gevechten in Juba vielen begin juli honderden doden, waarna Machar uit hoofdstad Juba vluchtte. Kiir heeft toen zijn rivaal afgezet als vicepresident en een opvolger gekozen.

’s Werelds jongste natie staat opnieuw in brand. Lees ook: Jong Zuid-Soedan toont zich weer de rotte plek van Afrika

Vredesverdrag niet opgevolgd

Zuid-Soedan is het jongste land ter wereld. Op 9 juli 2016 was het vijf jaar geleden dat het onafhankelijk werd van Soedan. Twee jaar lang vocht Machar met zijn rebellen tegen de troepen van zijn rivaal Salva Kiir totdat ze in augustus vorig jaar een vredesovereenkomst sloten.

Volgens het verdrag moeten president Salva Kiir en Riëk Machar voor een interim-periode de macht delen. De hoofdpunten van het vredesakkoord, zoals de integratie van Riëk Machars soldaten in het nationale leger, zijn niet uitgevoerd. En nu stevent Zuid-Soedan af op een nieuwe burgeroorlog.

Lees ook: Vijf jaar Zuid-Soedan, vijf jaar ellende

Stammenstrijd

De (stammen)strijd gaat vooral tussen de Dinka-stam, waartoe president Kiir behoort, en de Nuer-stam van Machar. Alleen lijken de bevelhebbers de controle over hun strijders te zijn verloren, schreef correspondent Koert Lindijer eerder.

In de regio wordt de druk opgevoerd tot militair ingrijpen, maar er bestaan grote meningsverschillen. Soedan steunt Riëk Machar en Oeganda Salva Kiir.

Zuid-Soedan is een gemilitariseerde samenleving waar soldaten de dienst uitmaken. Het nationale leger, voortgekomen uit de voormalige verzetsgroep het Soedanese Volksbevrijdingsleger (SPLA), is uiteengevallen in een bonte verzameling van milities.