Ook Van Bommel verlaat SP-fractie in Tweede Kamer

Uittocht

Een van de langst zittende Tweede Kamerleden vertrekt. Hij wil politici en partijen in „opkomende democratieën” gaan begeleiden.

Foto Martijn Beekman/ANP

Als hij namens de SP in een volgend kabinet minister van Buitenlandse Zaken kan worden, is hij zo terug. Maar vooralsnog vertrekt Harry van Bommel (54), Tweede Kamerlid sinds 19 mei 1998, uit de politiek. Woensdag heeft hij bekendgemaakt dat hij niet opnieuw op de kandidatenlijst wil staan voor de Tweede Kamer. Hij is daarmee de vijfde SP’er – van de vijftien fractieleden – die na de verkiezingen van maart volgend jaar niet terugkeert.

Begin dit jaar zei Van Bommel nog in NRC dat hij graag opnieuw Tweede Kamerlid wilde worden. Nu zegt hij dat hij ook toen al „het inzicht” had dat hij er beter mee kon ophouden. „Maar je weet hoe het is in de politiek: als je zegt dat je weg wilt, ben je eigenlijk al weg.”

De uiteindelijke beslissing nam hij deze zomer. „Ik trok met mijn gezin door de VS. Mijn vrouw is personeelsfunctionaris en zij kan beter rekenen dan ik. Ze vroeg: hoeveel is 55 plus vijf? Ik zou tegen de zestig zijn als ik na een volgend kabinet, als dat de termijn uitzit, op zoek zou gaan naar ander werk.”

Van Bommel is in de Tweede Kamer voor zijn partij woordvoerder buitenlandse zaken en EU. Hij is nu van plan om na de verkiezingen op projectbasis in „opkomende democratieën” werk te zoeken: „Ik zou politici en politieke partijen kunnen begeleiden. Er zijn heel veel dingen te doen op mijn terrein.” Anderhalf jaar geleden kreeg hij, zegt hij, al eens een aanbod voor een baan in Iraaks Koerdistan.

Meermalen in opspraak

In 2007 raakte Van Bommel in opspraak door een klacht van een ambassademedewerker in Jordanië: zij vond dat ze door Van Bommel was lastiggevallen, hij bood zijn excuus aan. Afgelopen voorjaar was er een ex-militair die met een aanklacht tegen Van Bommel kwam: het Kamerlid zou in Paramaribo de vrouw van de ex-militair hebben aangerand. Van Bommel deed daarna zelf aangifte tegen de man wegens smaad en laster.

Samen met SGP-leider Kees van der Staaij is Van Bommel, opgeleid als docent Nederlands en Engels, het langst zittende Tweede Kamerlid. Hij voerde in 2005 fel campagne tegen de EU-grondwet en afgelopen voorjaar opnieuw tegen het EU-verdrag met Oekraïne.

Begin dit jaar zei Van Bommel dat het zijn droom was om minister van Buitenlandse Zaken te worden. „Daar blijf ik voor beschikbaar.”