Onderzoek 70 sterfgevallen

Kankerkliniek

Het aantal patiënten dat overleed na een behandeling in de alternatieve kankerkliniek van de Duitse natuurgenezer Klaus Ross ligt mogelijk veel hoger dan eerder gemeld. De Duitse politie onderzoekt momenteel zeventig sterfgevallen, zo meldde omroep WDR donderdag.

Een maand eerder werd bekend dat drie mensen na behandeling in de kliniek in Bracht stierven, van wie twee Nederlanders. Zij overleden na het toedienen van een controversieel, maar niet verboden preparaat: 3-broompyruvaat, een zogeheten ‘glucoseblocker’. Dit middel zou de stofwisseling van kankercellen verstoren, al ontbreekt klinisch bewijs dat de behandeling patiënten helpt. Twee andere patiënten werden ernstig ziek na de behandeling.

Van zeventig sterfgevallen zullen de medische dossiers worden onderzocht. Waarschijnlijk zullen veel lichamen moeten worden opgegraven om autopsie toe te kunnen passen.

In de alternatieve kliniek werden vooral veel Duitsers, Nederlanders en Belgen behandeld. „Effectiever dan chemotherapie”, schrijft de kliniek. Klaus Ross, wordt in Duitsland verdacht van dood door schuld. (NRC)