Werkloosheid daalt opnieuw: nog zes procent zonder werk

In het noorden van het land, in middelgrote steden en in krimpgebieden hebben relatief de meesten een WW-uitkering.

Vacatures op de ruit van een uitzendbureau.
Vacatures op de ruit van een uitzendbureau. Foto Erik van 't Woud / ANP

De werkloosheid is voor de negende maand op rij gedaald. In juli 2016 waren nog 541.000 mensen werkloos in Nederland (6 procent van de beroepsbevolking), 10 procent minder dan juli vorig jaar. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

Het aantal WW-uitkeringen is met 14 procent afgenomen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, volgens nieuwe cijfers van het UWV. Inzoomend op regioniveau valt op dat in het noorden en oosten van het land nog relatief veel mensen een WW-uitkering krijgen. Dat komt volgens het UWV vooral door de slechte werkgelegenheid in deze gebieden. Daarnaast is er in de agrarische sector, die van groot belang is voor Friesland en Drenthe, veel sprake van seizoenswerkloosheid.

Sinds 2014 is het aantal WW-uitkeringen in gemeenten met minder dan vijfduizend inwoners gemiddeld laag: ongeveer 3 procent. In middelgrote steden (50.000 tot 100.000 inwoners) had de afgelopen tweeënhalf jaar 5 procent van de bevolking een WW-uitkering.

Ook valt op dat in gemeenten waar de bevolking krimpt een groter gedeelte van de bevolking een WW-uitkering ontving, dan in gemeenten waar de bevolking groeide. Dit komt volgens het UWV doordat in krimpgebieden vaak voorzieningen verdwijnen. Er komen bijvoorbeeld winkels leeg te staan en er zijn minder basisscholen. Daarnaast worden de gemeentes ook minder aantrekkelijk, waardoor bedrijven zich minder snel in deze gemeenten zullen vestigen.