Nederlands marinefregat naar Egeïsche Zee

Het schip gaat daar mensensmokkelnetwerken in kaart brengen. Ook dient het fregat als NAVO-stafschip.

Archieffoto van het Nederlandse marineschip Hr. Ms. De Ruyter uit 2011.
Archieffoto van het Nederlandse marineschip Hr. Ms. De Ruyter uit 2011. Foto Robin Utrecht / ANP

Het Nederlandse marinefregat Zr. Ms. De Ruyter wordt naar de Egeïsche Zee gestuurd om mensensmokkelnetwerken in kaart te brengen. Dat heeft het ministerie van Defensie donderdag gemeld. Het schip vertrekt zondag om onder de NAVO-vlag in de omgeving van Griekenland de vluchtelingencrisis aan te pakken.

Verder dient het fregat als het stafschip van het NAVO-vlootverband, de ‘Standing NATO Maritime Group 2’ (SNMG-2), meldt Defensie. Als personeel vluchtelingenstromen waarneemt, wordt informatie daarover doorgegeven aan de internationale NAVO-medewerkers die ook aan boord zijn.

Het is niet de eerste keer dat de Nederlandse marine een schip naar de Egeïsche Zee stuurt. Eerder dit jaar kwam multipurposefregat Zr. Ms. Van Amstel in hetzelfde vaargebied in NAVO-verband in actie. Dat schip redde in vijf reddingsacties in totaal meer dan duizend migranten op zee.