Nederland trapt in valkuil van sluwe Fransen en verliest

Frankrijk verloor eind 2015 en begin dit jaar twee keer van Nederland. De Franse wraak was zoet: de ploeg versloeg Nederland nipt.

Michelle Goos (L) en Estavana Polman na de verloren halve finale handbal tegen Frankrijk.
Michelle Goos (L) en Estavana Polman na de verloren halve finale handbal tegen Frankrijk. Robin Utrecht/ANP

Twee overwinningen op Frankrijk voorafgaand aan de Olympische Spelen hebben de Nederlandse handbalsters donderdag in Rio de Janeiro vrijwel zeker uit de finale gehouden. De Françaises hadden hun lesje geleerd, wisten hoe ze het snelle dynamische handbal van Nederland moesten bestrijden en wonnen de halve-finalewedstrijd met 24-23.

Ergernis in de eerste helft

Nederland had Frankrijk eind vorig jaar verslagen in de kwartfinale van het WK in Denemarken en vernederde de ploeg drie maanden later in eigen land in het olympisch kwalificatietoernooi in Metz. Die nederlagen had de Franse ploeg scherp, gemotiveerd en uitermate revanchelustig gemaakt.

Lees ook: Nederland op het olympisch kwalificatietoernooi in Metz

Tegen Frankrijk is het zaak koel en zakelijk te blijven. Het vertragende spelletje van de Françaises is erop gericht om de tegenstander uit zijn ritme te halen. Dat wekt snel irritatie bij een ploeg als Nederland, dat het van snel en creatief spel moet hebben. Ergernis leidt snel tot verkeerde emotie. In die valkuil trapte Nederland vooral in de eerste helft.

Afbraakhandbal bleef lang onbeantwoord

Frankrijk had zich tactisch goed ingesteld op het snelle Nederlandse spel. Bij balverlies snelden de speelsters terug om de break, het wapen van Nederland, te onderscheppen. Op die manier werd de angel uit het spel gehaald. Pas in de tweede helft had Nederland een passender antwoord op het afbraakhandbal van het fysiek sterke Frankrijk, dat voor rust ook nog eens sterk verdedigde en een hoger scoringspercentrage haalde.

Nederland verzette zich hevig in de tweede helft, maar vond geen antwoord op de Franse strategie. Het jammerlijke was dat Nederland onvoldoende kon terugvallen op de sterspeelsters Estavana Polman en Nycke Groot. Vooral Polman heeft het niet op de Olympische Spelen. Groot zakte minder ver weg, maar kon Nederland donderdag niet naar een hoger niveau tillen. Daarnaast lieten de hoekspeelsters het ernstig afweten. Hun lage scoringspercentages in Rio de Janeiro zijn een zware last voor Nederland. Laura van der Heijden nam het commando over, werd topscorer van de ploeg en hield haar hoofd koel.

Ontspanning in het steakhouse

Bondscoach Henk Groener had nog zo z’n best gedaan de spanning weg te nemen bij speelsters. In de hectiek van de Olympische Spelen is het zaak zo ontspannen mogelijk te blijven. Laat dat maar over aan bondscoach Henk Groener, van nature de rust zelve. In tegenstelling tot veel collega-coaches schreeuwt hij nooit vanaf de zijlijn en loopt hij evenmin druk gesticulerend als een opwindpop heen en weer.

Groener weet zijn gemoedstoestand doorgaans over te brengen op de ploeg, waarin een aantal speelsters zit dat weleens wil overkoken. Hij nam de selectie de avond voor de wedstrijd tegen Frankrijk mee naar een Argentijns steakhouse. Maar de gewenste uitwerking had het niet, vooral doordat te veel speelsters niet hun gebruikelijke niveau haalden.

In de slotseconden nam Lois Abbingh haar verantwoordelijkheid, maar uit haar schot kwam de bal tegen de paal. Weg finale, weg gouden droom. Wat resteert is de strijd om brons.