NAM denkt in september winnen olie in Schoonebeek te hervatten

Twente

Schoonebeek kan weer olie produceren. Maar eerst is er nog even tijd om alternatieven te bespreken voor verwerking van vrijkomend afvalwater.

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) denkt de oliewinning in Schoonebeek half september te kunnen hervatten. Dat heeft minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) woensdag aan de Tweede Kamer geschreven.

De grootste oliewinningslocatie van Nederland kwam april vorig jaar stil te liggen toen een lekkage werd ontdekt in de ondergrondse pijpleiding voor afvoer van afvalwater dat vrijkomt bij de winning. De leiding, die op meerdere plaatsen bleek te roesten, is over een lengte van 45 kilometer voorzien van een kunststof binnenleiding. Via de pijp wordt sinds 2011 productiewater getransporteerd naar lege gasvelden in Twente.

De injectie van afvalwater in de gasvelden stuit op groeiend verzet, vanwege mogelijke risico’s voor drinkwater en natuur en de kans op aardbevingen. Actievoerders van de Stichting Stop Afvalwater Twente spraken woensdag met Kamp.

De minister verwacht eind dit jaar een besluit te nemen over de toekomst van de injectie van het afvalwater in Twente. Er loopt een onderzoek naar alternatieven. In een tussentijdse rapportage staat dat injectie nog steeds de meest milieuvriendelijke manier van verwerken is. De NAM houdt er rekening mee dat uit onderzoek naar voren komt dat andere methodes de voorkeur verdienen, zo blijkt uit de brief.

De Statenfractie van GroenLinks wil dat Gedeputeerde Staten van Overijssel bezwaar maken tegen de hervatting van de oliewinning en dat stappen worden gezet zodat de oliewinning niet wordt opgestart zolang de afhandeling van dat bezwaar duurt. Of er een politieke meerderheid bestaat voor dit verzoek, moet de komende weken blijken.

De NAM hervat de winning niet onmiddellijk om „iedereen de ruimte te geven voor debat”, aldus een woordvoerder.