KLM-topman Elbers: ‘KLM werkt aan nieuw sociaal gezicht’

Foto ANP / Lex van Lieshout

Pieter Elbers, president-directeur van KLM, beschouwt het verzet van vakbonden tegen bezuinigingen bij KLM als onvermijdelijk. “Bij verandering komt weerstand. Ik zie dit als onderdeel van de verandering.”

Dat zegt hij in een interview in NRC over de sociale onrust bij de luchtvaartmaatschappij. In diverse conflicten dagen vakbonden KLM voor de rechter.

Pilotenbond VNV eist via de rechter naleving van een pensioenakkoord dat KLM wil opzeggen. FNV Luchtvaart eist dinsdag in hoger beroep annulering van een tijdelijk stakingsverbod voor het grondpersoneel dat een rechter vorige week oplegde. Volgens Elbers is de houding van de bonden niet representatief voor alle 30.000 KLM’ers.

“Ik snap wel dat conflicten aandacht trekken, maar intern zie ik een enorme bereidheid om te veranderen, en de spirit om er samen de schouders onder te zetten.”

KLM krijgt ‘nieuw sociaal gezicht’

Volgens Elbers is KLM bezig met een “nieuw sociaal gezicht” waar vakbonden onvoldoende op inspelen. Het bedrijf steekt bijvoorbeeld geld in een opleidingsfonds, en biedt de werknemers een verbeterde winstdelingsregeling. “Vakbonden moeten moderniseren, ze moeten zich rekenschap moeten geven van een veranderende wereld.”

Staken moet volgens Elbers alleen worden ingezet als uiterste middel, als overleg volledig is vastgelopen. De eenzijdige opzegging van het pensioenakkoord met de piloten is volgens Elbers noodzakelijk vanwege veranderde regels in de pensioenwereld.

“Als bedrijf moet je dan je verantwoordelijkheid nemen en zeggen: dit kan niet.”

Lees hier het interview met Elbers: We knokken voor ons bestaansrecht