Kahn bereidt geen bod voor op MS Mode

Faillissement

De oude eigenaren willen het failliete MS Mode niet doorstarten: „Our time is over.” De eigenaar van Miss Etam is wel in de race.

©

Ondernemer Roland Kahn en zijn zakenpartner Jaco Scheffers zijn „niet van plan” een bod te doen op winkelketen MS Mode, waarvan zij tot het faillissement vorige week de eigenaren waren. Dat zegt Jaco Scheffers tegen NRC. „Wij zijn geen bieding aan het voorbereiden.”

Scheffers vindt het „niet logisch” om als voormalige aandeelhouders MS Mode voort te zetten, zegt hij. „Wij hebben het gevoel: our time is over. Het is ons niet gelukt.” Op papier stonden de aandelen van MS Mode overigens op de naam van de kinderen van Kahn en Scheffers, maar in de praktijk zijn het hun vaders die de beslissingen nemen.

MS Mode was het grootste bedrijf van Kahn en Scheffers, met een omzet van 238 miljoen euro. Nu bestaat hun bedrijvenverzameling nog uit CoolCat, America Today en lingeriemerk Sapph. Daarnaast hebben ze de merkrechten van het failliete V&D gekocht, met de bedoeling een webshop te beginnen. Kahn wilde zelf niet reageren.

Eerder werd wel gespeculeerd dat Kahn en Scheffers MS Mode na het faillissement zelf zouden willen doorstarten, net als de aandeelhouders van het failliete modebedrijf McGregor hebben gedaan. Daarop was kritiek: waarom willen de oude eigenaren McGregor wel doorstarten, maar weigerden ze het te behoeden voor faillissement?

Lees ook: Ook Kahns kapitaal is eindig.

Scheffers zegt wel dat Kahn en hij hun „verantwoordelijkheid zullen nemen” als ze om hulp gevraagd worden door de curatoren of een investeerder. Bijvoorbeeld als een partij MS Mode zou willen kopen op voorwaarde dat de oude aandeelhouders ook meedoen. Scheffers: „Dat zouden we zien als onze verantwoordelijkheid naar de medewerkers.” Bij MS Mode, dat vrouwenkleding verkoopt in de maten 40 tot 54, werken 2.300 mensen in zes landen.

De twee curatoren van MS Mode proberen een koper te vinden die het bedrijf wil doorstarten. Volgende week vrijdag is de deadline voor de biedingen, zegt curator Cees de Jong. Geïnteresseerde partijen moeten komen met een „bod met voldoende nullen en voldoende inhoud”. En een potentiële koper moet bereid zijn „een sprintje te trekken”, zegt De Jong, want hij heeft haast. „We kunnen de huren en de lonen niet betalen.” In de eerste week van september hoopt hij dat er een deal zal zijn.

Volgens ingewijden zijn het Belgische modeconcern FNG en het Nederlandse beursgenoteerde modebedrijf R&S de meest waarschijnlijke kopers. Deze twee bedrijven staan op het punt samen te gaan. FNG is onder meer eigenaar van de ketens Claudia Sträter en Steps. R&S maakte vorig jaar een doorstart met Miss Etam en Promiss.

Curator Cees de Jong bevestigt de interesse van FNG en verwacht inderdaad een bod te ontvangen. Directeur Rens van de Schoor van R&S wil alleen kwijt dat hij MS Mode een „mooi bedrijf” vindt.

De winkels van MS Mode zijn deze week weer geopend, nadat ze vorige week vrijdag dicht waren gegaan vanwege een conflict tussen de curatoren en Rabobank, de huisbank van MS Mode. In principe blijven de 400 winkels voorlopig doordraaien.