Humanitaire hulp VN stokt in Syrië door gevechten

In belegerde gebieden zoals rond Aleppo is de hele maand augustus nog geen hulpkonvooi geweest.

Een vrouw en een jongen lopen door een verwoest gedeelte van de plaats Manbij, die deze week werd heroverd op IS.
Een vrouw en een jongen lopen door een verwoest gedeelte van de plaats Manbij, die deze week werd heroverd op IS. Foto Rodi Said / Reuters

Rusland zegt akkoord te gaan met een wekelijks staakt-het-vuren van 48 uur om de bevoorrading van burgers in Aleppo en omgeving mogelijk te maken. Dat laat de Russische minister van Defensie donderdagmiddag via Twitter weten. Het staat-het-vuren kan wat betreft Defensie in Moskou volgende week ingaan.

De levering van humanitaire hulp in Syrië stokt vanwege de hevige gevechten die aanhouden in het door oorlog verscheurde land. In belegerde gebieden zoals rond Aleppo is de hele maand augustus nog geen hulpkonvooi geweest, zei de speciale VN-gezant voor Syrië Staffan de Mistura.

De Mistura, belast met het toezicht op de vredesbesprekingen tussen het Syrische leger en oppositiegroepen in Genève, heeft een wekelijkse bijeenkomst met de humanitaire commissie “na acht minuten” opgeschort, zei hij donderdag op een persconferentie:

“Dat heeft nu geen zin.”

Hij benadrukt dat dat besluit vooral een “symbool” en een “teken van respect” is. Vrijdag is het de Internationale Dag voor de Humanitaire Hulp, onderstreepte hij. De opschorting moet vooral een impuls geven aan de gesprekken die moeten leiden tot een gevechtspauze.

De tekst gaat verder onder de tweet.

Twitter avatar UNGeneva UN Geneva Today’s adjourned meeting a symbol of concern, respect for #WorldHumanitarianDay & lack of 48h pause - de Mistura https://t.co/UOyRMDlRIr

De Mistura herhaalde zijn oproep tot een 48 uur durende gevechtspauze in de noordelijke stad Aleppo, zodat hulpgoederen het gebied in kunnen. Dat is volgens hem nu de belangrijkste stap die gezet moet worden door de International Syria Support Group (ISSG), die wordt voorgezeten door Rusland en de Verenigde Staten. EU-buitenlandchef Federica Mogherini riep donderdag ook op tot een onmiddelijk staakt-het-vuren, om humanitaire hulpkonvooien door te laten.

Lees ook: Wordt dit het nieuwe iconische beeld van de oorlog in Syrië?

In Aleppo strijden de rebellen en het Syrische leger met zwaar geschut om de stad. De VN schatten dat tussen de 250.000 en 275.000 mensen gevangen zitten in Oost-Aleppo, dat in handen is van de rebellen, nadat de westelijke Castelloweg door het regime werd afgesloten. Op 6 augustus is ook de Khanasserweg afgesloten waardoor volgens de VN praktisch twee miljoen burgers in Aleppo vastzitten. Er is groot gebrek aan schoon drinkwater en elektriciteit.