Hotshot Hickey, ’t kan verkeren

Mr. Patrick Joseph Hickey, sinds gisteren sjoemelend IOC-lid. En niet de eerste de beste. Hickey (71) is lid van de executive board en hij is voorzitter van de EOC, de continentale koepelorganisatie van de Europese nationale olympische comités. In eigen land is hij voorzitter van het Iers olympisch comité. In sportbestuurlijke kringen een hotshot, dus.

Die man, die ongetwijfeld heeft geroepen bestuurlijke integriteit na te streven, is gearresteerd door de Braziliaanse politie op verdenking van fraude met olympische toegangsbewijzen.

Hij is de initiatiefnemer van de Europese Spelen. De man die na een een-tweetje met NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis, de editie van diezelfde Spelen voor 2019 aan Nederland toewees. Hickey en Bolhuis zijn bestuurlijke maatjes, die meenden dat Nederland dankbaar moest zijn met zo’n mooi evenement en verontwaardig reageerden toen sportminister Edith Schippers er een dikke streep door zette.

Hickey ventte vervolgens met de Europese Spelen bij Russische steden, tot het IOC dat land tot verboden gebied verklaarde vanwege de vele dopingschandalen.

Die man, die ooit een opleiding heeft gevolgd bij het Institute of Property Valuers – je verzint het niet – zit nu achter de tralies. Bredero schreef al: ’t kan verkeren.