Hoge Raad: huur aftrekpost voor zzp’er

Zzp’ers

Thuiswerkende zzp’ers mogen hun volledige huur aftrekken. Dat kreeg een vasthoudende zzp’er voor elkaar bij de Hoge Raad.

Thuiswerken wordt voor zzp’ers aantrekkelijker, als minimaal 10 procent van hun huurhuis zakelijk wordt gebruikt.
Thuiswerken wordt voor zzp’ers aantrekkelijker, als minimaal 10 procent van hun huurhuis zakelijk wordt gebruikt. Foto Lex van Lieshout / ANP

Zzp’ers mogen de volledige huur van hun woonhuis opvoeren als fiscale aftrekpost. Dat blijkt uit een uitspraak van de Hoge Raad. De precieze gevolgen van de uitspraak zijn nog onbekend, maar hij geldt waarschijnlijk met terugwerkende kracht. Dat betekent dat zzp’ers die nog aangifte moeten doen of bij wie de aangifte nog niet definitief is, de huurkosten al mogen opvoeren als aftrekpost.

Uit het arrest, dat op 12 augustus werd uitgesproken maar woensdag naar buiten kwam, blijkt dat het huurrecht een vermogensrecht is. De Hoge Raad: „De etikettering van het huurrecht als ondernemingsvermogen leidt ertoe dat het gehele bedrag van de huur ten laste van de winst kan worden gebracht.” Een zzp’er die werkzaamheden vanuit huis verricht voor zijn bedrijf, mag het huurrecht dus tot ondernemingsvermogen rekenen. Voorwaarde is wel dat minimaal 10 procent van het huurhuis zakelijk wordt gebruikt. Een eigen opgang en eigen sanitair zijn geen voorwaarden voor de werkruimte.

Tegenover de aftrek van de huur staat dat voor het privégebruik van de woning een bedrag aan de winst moet worden toegevoegd, de bijtelling. De bijtelling betreft ook de werkkamer.

De zaak is aangespannen door een ondernemer die als zzp’er in de bouw werkt. Acquisitie, planning van werkzaamheden en administratie worden verricht in een werkkamer thuis. De huurwoning wordt voor 11 procent gebruikt voor de onderneming. Voor zijn belastingaangifte voerde de zzp’er de volledige huisvestingskosten (9.835 euro) op, en een bijtelling van 2.700 euro. De afwijzing van de belastinginspecteur werd bevestigd door de Haagse rechtbank (juni 2014) en het gerechtshof (maart 2015). De Hoge Raad vernietigt nu de twee eerdere uitspraken en komt tot een afwijkend oordeel. Het belastbare inkomen uit werk en woning van de bouwondernemer, aanvankelijk vastgesteld op 33.238 euro, komt na aftrek en bijtelling op 27.469 euro.

Belangenorganisatie ZZP Nederland is verheugd over de uitspraak van de Hoge Raad en verwacht dat het fiscale voordeel een grote stimulans zal zijn voor thuiswerken. Ook verwacht ZZP Nederland aanvullende regels voor zzp’ers met een koophuis, die nu in het nadeel zijn. Zij kunnen nu alleen woonkosten aftrekken als hun werkruimte voldoet aan voorwaarden, zoals aparte opgang en apart sanitair. De belangenorganisatie bepleit een generieke maatregel voor huurders en woningbezitters.