Geld in Rio is op, paralympiërs de dupe

Paralympische Spelen

Onverwachte kosten voor de Olympische Spelen zijn betaald met geld bestemd voor de Paralympics. Er is nu 100 miljoen euro nodig.

Foto Cameron Hart/AP

Heeft de organisatie van Rio 2016 nog wel genoeg geld over om de Paralympische Spelen naar behoren te organiseren? Deze vraag is actueel nu deze week bekend werd dat het organiserend comité met grote financiële problemen kampt.

Onverwachte kosten voor de Olympische Spelen zijn betaald met geld dat bestemd was voor de Paralympische Spelen. Het tekort bedraagt bijna 100 miljoen euro.

Lees ook: Een maand voor de Olympische Spelen was het nog kommer en kwel in Rio Lees ook: En er was al een noodlening nodig van 750 miljoen euro

Afrikaanse landen in de problemen

Het evenement voor sporters met een handicap gaat op 7 september van start. Maar het is de vraag of de zestig landen die zich ervoor hebben ingeschreven ook in staat zijn te komen. Iedereen wacht met smart op de vergoeding van de vliegtickets. De organisatie betaalt een substantieel deel en had een eerste termijn al ruimschoots voor de Spelen moeten overmaken. Als dat niet alsnog gebeurt, dreigen met name Afrikaanse landen in de problemen te komen.

Nederland had al geboekt

Ook het Nederlandse paralympische team heeft nog geen geld gekregen voor de reiskosten. „Dat is heel lastig want het is een hoge kostenpost”, zegt chef de mission André Cats. „Wij hadden onze tickets zelf al geboekt dus we komen sowieso. Maar er zijn genoeg landen die pas vliegtickets kunnen boeken als ze dat geld binnen hebben.”

Zimbabwe kan geen vliegtickets betalen

In de Braziliaanse media liet secretaris-generaal Lewis Garaba van het Paralympisch Comité van Zimbabwe al weten dat het uitblijven van geld inderdaad grote consequenties heeft voor zijn land. „Zimbabwe zit in een economische crisis en in deze omstandigheden is het heel moeilijk om ons team naar Rio te sturen. We hebben het geld voor de tickets nodig”, aldus Garaba

Maar er is een noodfonds

Burgemeester Eduardo Paes van Rio de Janeiro heeft belooft dat de Paralympische Spelen doorgaan. De stad heeft nog 47 miljoen euro beschikbaar uit een noodfonds en ook de Braziliaanse regering zal over de brug komen met 40 miljoen euro als de Spelen in gevaar komen, heeft zij toegezegd. Dat klinkt hoopvol maar een rechter in Brazilië heeft onlangs besloten dat er alleen nog publiek geld naar Rio2016 mag als de organisatie openheid van zaken geeft over de uitgaven.

Dan moet er openheid komen

President Sir Phillip Craven van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) heeft Rio2016 opgeroepen zo snel mogelijk de financiën openbaar te maken. Een andere mogelijkheid is dat een andere rechter de ingestelde regel weer schrapt, waardoor het geld van gemeente en regering toch nog ingezet kan worden.

De financiële problemen waren in aanloop naar de Spelen al schrijnend: Brazilië maakt de ergste economische crisis door sinds dertig jaar. Op het laatste moment werd op allerlei posten rond de Spelen beknibbeld. De afgelopen weken liepen de kosten alsnog op doordat een aantal accommodaties voor atleten niet in orde was. De organisatie moest met spoed zeshonderd bouwvakkers inhuren. Een andere financiële tegenvaller was de zuivering van het ‘groene’ water in Maria Lenk zwembad.

Kaartverkoop gaat slecht

Met de kaartverkoop voor de Paralympische Spelen loopt het overigens ook nog niet hard: van de 2,5 miljoen kaartjes is nog maar 12 procent verkocht. De angst bestaat dat bij de Paralympische Spelen straks ook bezuinigd gaat worden op faciliteiten voor de sporters.

André Cats verwacht wel dat de behuizing in het olympisch dorp in orde zal zijn. „De behuizing is bij de bouw van het dorp direct geschikt gemaakt voor de paralympische sporters, badkamers en slaapkamers zijn al aangepast. Dat is ook het geval bij de accommodaties.”