Forse winstdaling Rabobank

De bank zag zijn winst met met 39 procent dalen ten opzichte van een jaar eerder.

Lex van Lieshout/ANP

Rabobank heeft het afgelopen halfjaar flink minder winst geboekt. De bank zag zijn winst met met 39 procent dalen ten opzichte van een jaar eerder. Rabobank meldde donderdag een nettowinst van 924 miljoen euro over de eerste zes maanden van dit jaar, tegen een plus van 1,5 miljard euro een jaar eerder.

Rabobank meldt dat het meer geld kwijt was aan zijn reorganisatie, nam een forse voorziening voor de compensatie van ondernemers met rentederivaten en had bovendien last van de onrust op de financiële markten.

Ondanks de forse winstdaling lieten alle commerciële bedrijfsonderdelen van de bank betere resultaten zien dan het eerste halfjaar van 2015. Dat kwam onder meer door het herstel van de economie. De kosten die de bank maakt op oninbare leningen daalden van 208 miljoen naar 148 miljoen.

Ook de personeelskosten daalden met 6 procent. Dat was het gevolg van het verdwijnen van 1888 voltijdsbanen (fte) in het eerste halfjaar, mede door digitalisering en reorganisaties. De werkgelegenheid bij Rabobank zakte door deze reorganisaties naar 49.971 banen.