Enge tijgermug lijkt geen acuut gevaar op te leveren

Aziatische mug

Autoriteiten zetten alles op alles om levensgevaarlijke tijgermuggen in Veenendaal onschadelijk te maken. Hoe de muggen daar zijn beland, is een raadsel.

De tijgermug kan onder meer zika, gele koorts, knokkelkoorts en chikungunya verspreiden.

De vondst van welgeteld twee Aziatische tijgermuggen in een woonwijk in Veenendaal heeft een compleet bestrijdingsteam van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doen uitrukken. Gisteren stuurde de NVWA daarover een persbericht uit, nadat eerst de omwonenden per brief waren geïnformeerd.

De muggen werden al op 8 augustus gemeld door een inwoner van de Veenendaalse wijk Dragonder-Noord, maar sindsdien zijn er geen exemplaren meer aangetroffen.

Inspecteurs van de NVWA hebben in de wijk muggenvallen uitgezet om er zeker van te zijn dat er niet meer Aziatische tijgermuggen rondvliegen. Dat gebeurt in een straal van vijfhonderd meter rond de vindplaats van de eerder aangetroffen muggen.

In datzelfde gebied worden vanaf vrijdag muggenlarven bestreden. Dat gebeurt door alle mogelijke broedplaatsen van de mug zo veel mogelijk te verwijderen, bijvoorbeeld stilstaand water in schotels onder planten, regentonnen en dakgoten. Broedplaatsen die minder makkelijk te verwijderen zijn, zullen worden behandeld met een natuurlijk bacterieel middel dat muggenlarven doodt. Deze bestrijding gaat door tot het einde van het muggenseizoen, begin oktober.

De Aziatische tijgermug (Aedes albopictus) is een tropische soort die hier normaal niet voorkomt. De mug kan ernstige infectieziekten overbrengen, waaronder het gevreesde zika. Daarnaast is deze muggensoort verspreider van gele koorts, knokkelkoorts (dengue) en chikungunya. Het is volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) echter niet waarschijnlijk dat de Veenendaalse tijgermuggen die ziekten nu zullen verspreiden omdat de betreffende virussen niet of nauwelijks in Nederland voorkomen en de muggen dus niet besmet zijn. Wel kunnen de beten van de Aziatische tijgermug, die voornamelijk overdag steekt, hinderlijk zijn.

Er dreigt dus geen acuut gevaar voor de volksgezondheid. Alle inspanning van de NVWA is echter nodig om ervoor te zorgen dat de exotische muggen zich niet permanent in ons land vestigen. Als dat namelijk zou gebeuren, zou dat een gespreid bedje vormen voor de gevaarlijke virussen, waardoor die zich snel zouden kunnen verspreiden.

Hoe de tijgermuggen in Veenendaal zijn beland is een raadsel. In Nederland worden er ieder jaar in de zomer op een paar plaatsen wel Aziatische tijgermuggen aangetroffen, maar dat is meestal rond bedrijven die handelen in gebruikte autobanden of rond veilingen en kwekerijen die handelen in bamboesierplantjes (zogeheten lucky bamboo). De muggeneitjes liften dan mee met geïmporteerde goederen vanuit Azië en komen dan hier uit.

Tijgermuggen komen inmiddels echter ook voor in gebieden in Zuid-Europa, dus het zou heel goed kunnen dat een Veenendaalse vakantieganger zonder het te weten deze muggen of larven heeft meegenomen. Dat zou een verklaring kunnen zijn waarom de mug nu opduikt in een woonwijk.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft permanent muggenvallen uitstaan rond bedrijven die handelen in gebruikte banden, net als in de haven van Rotterdam, op de luchthaven Schiphol en rond plantenveilingen en kweekbedrijven met lucky bamboo.

    • Sander Voormolen