Een boerkini is geen boerka maar gewoon een badpak

nrcvindt

Mannen kunnen in Cannes aan het strand dragen wat ze willen. Van tangaslip tot kaftan, alles is geoorloofd. Maar wil een vrouw daar naar het strand dan is ze sinds kort verplicht een bepaalde hoeveelheid bloot te laten zien, anders gedraagt ze zich in strijd met de goede zeden. Dat is het gevolg van een verordening die een aantal badplaatsen aan de Côte d’Azur heeft uitgevaardigd en die één specifiek kledingstuk betreft: de boerkini.

In Frankrijk wordt de boerkini verboden, omdat deze in strijd zou zijn met de geldende zeden. Godsdienstwetenschapper Margreet van Schie ziet het helemaal anders.

Die term boerkini suggereert een overeenkomst met de boerka, maar dat is een vergissing. De boerkini is behalve lichaamsbedekkend (tot ermee gezwommen wordt, dan wordt hij juist lichaams-onthullend) vooral een, niet zelden felgekleurd, kledingstuk voor vermaak waar de fundamentalist niks van moet hebben, vooral niet als het de andere sekse betreft.

Niettemin wordt dit badpak in de context van de recente islamistisch geïnspireerde aanslagen in Frankrijk, als provocatie beschouwd. De stadsbesturen vrezen heibel met de andere badgasten. Er is gescholden en er is een handgemeen ontstaan. In plaats van dat wangedrag aan te pakken is gekozen voor een andere route: de burgemeesters hebben het dragen van de boerkini op hun stranden verboden, ten gunste van, ja van wat eigenlijk? Hoeveel bloot is verplicht? En wordt die norm met peildata gesteld? Want bloot aan het strand is veranderlijk. Nog niet zo lang geleden was op de stranden aan de Côte topless de norm. Als iemand dezer dagen zonder topje zont, dan is het démodé.

Lees ook: Franse premier steunt boerkini-verbod, Italië wil er niet aan

Zoals vaak met ad hoc-regelgeving is deze maatregel weliswaar onbezonnen, maar ook een akelige uitdrukking van de verharding van de verhoudingen, in de schaduw van shock en rouw. Seksistisch is hij ook. Hij betreft uitsluitend vrouwen, en bevestigt op perverse manier de onderdanige positie van moslima’s. Zij moeten zich al van hun geloof(sgenoten) bedekken en nu moeten ze zich van de burgemeesters juist ontbloten.

De boerkini is een vreemd ding. Je kunt zeggen dat hij nergens op slaat – verder niks. Moslima’s horen net zo min als welke andere vrouw op welk strand dan ook lastig gevallen te worden met kledingvoorschriften.

Dit verbod leidt hopelijk niet tot wedijver in boerkini-zedelijkheid tussen badplaatsen. Maar hoe dan ook, het onthult hoe het stilzwijgend logisch wordt gevonden dat iedereen over het vrouwelijk uiterlijk gaat, behalve de betreffende vrouwen zelf. Ze moeten blijvend jong en sexy zijn en dat laten zien met veel blote huid. Óf ze moeten juist zo min mogelijk laten merken dat ze een lichaam hebben.

Maar die vrouwen zijn geen kleuters. Ze maken zelf uit wat ze dragen, ook als anderen dat idioot of laakbaar vinden.

Bestuurders moeten hun tijd niet spenderen aan kledingvoorschriften. Willen ze tonen dat wij niet door angstzaaiende moslims met ons laten sollen, dan kunnen ze om te beginnen er op toe zien dat iedereen overal kan dragen wat zij wil.