Duitse politie onderzoekt tientallen sterfgevallen alternatieve kankerkliniek

Een maand eerder werd bekend dat drie mensen na behandeling in de kliniek in Bracht stierven, van wie twee Nederlanders.

Exterieur van de gesloten alternatieve kankerkliniek Klaus Ross Center in het Duitse Bracht.
Exterieur van de gesloten alternatieve kankerkliniek Klaus Ross Center in het Duitse Bracht. Foto Piroschka van de Wouw.

Het aantal patiënten dat overleed na een behandeling in de alternatieve kankerkliniek van de Duitse natuurgenezer Klaus Ross ligt mogelijk veel hoger. De Duitse politie onderzoekt momenteel zeventig sterfgevallen, meldt omroep WDR donderdag.

Een maand eerder werd bekend dat drie mensen na behandeling in de kliniek in Bracht stierven, van wie twee Nederlanders. Zij overleden na het toedienen van een controversieel, maar niet verboden preparaat: 3-broompyruvaat, een zogeheten ‘glucoseblocker’. Dit middel zou de stofwisseling van kankercellen verstoren, al ontbreekt klinisch bewijs dat de behandeling patiënten helpt. Twee andere patiënten werden ernstig ziek na de behandeling.

Lees ook: In dit ‘ongeluksgebouw’ stierven mogelijk drie patiënten

De politie doet nu onderzoek naar zeventig sterfgevallen van mensen die in de kliniek behandeld werden. Gekeken wordt of zij aan kanker zijn overleden of door het toegediend krijgen van een ‘glucoseblocker’ of een andere omstreden behandelmethode van Klaus Ross.

Van alle gevallen zullen de medische dossiers worden onderzocht. Waarschijnlijk zullen veel lichamen moeten worden opgegraven om autopsie toe te kunnen passen. De Nederlandse en Duitse politie ontvingen al tientallen meldingen van mensen die behandeld waren in het kankercentrum.

Lees ook: ‘Sommige patiënten willen nu eenmaal strijdend ten onder’

In de alternatieve kliniek werden vooral veel Duitsers, Nederlanders en Belgen behandeld. Een ‘volledige’ behandeling van tien weken kost 9.900 euro. “Effectiever dan chemotherapie”, schrijft de kliniek. De directeur van de kliniek, Klaus Ross, wordt in Duitsland verdacht van dood door schuld en mishandeling.