Reeks aanslagen in Turkije: twaalf doden en 225 gewonden

Het dreigingsniveau werd verhoogd na drie bomaanslagen in het land.

In Diyardakir werd er eerder deze ook al een autobomaanslag gepleegd.
In Diyardakir werd er eerder deze ook al een autobomaanslag gepleegd. Ilyas Akengin/AFP

Turkije is donderdag opgeschrikt door een reeks bomaanslagen. Het dreigingsniveau is na de derde bomaanslag verhoogd.

Donderdagmiddag is er een bermbom ontploft in de oostelijke provincie Bitlis. Daarbij zijn vijf Turkse soldaten omgekomen en zes soldaten gewond geraakt.

Twitter avatar Conflicts Conflict News BREAKING: Another suspected PKK bombing, this time in Bitlis killing 3 soldiers, injuring 6 #Turkey - @DailySabah

Ook wordt er melding gemaakt van gevechten tussen Koerdische militanten en soldaten in het gebied. Daarbij is een dorpswachter om het leven gekomen, zo meldt het Turkse nieuwskanaal Hürriyet.

In de ochtend kwamen in de Turkse stad Elazig drie politieagenten om bij een bomaanslag. Voor het politiebureau van de Oost-Turkse stad ontplofte een autobom. Er vielen 149 gewonden, van wie veertien zwaargewond, meldt Reuters. Of deze bomaanslag verband houdt met die van vanmiddag is onbekend.

Twitter avatar Conflicts Conflict News VIDEO: Footage shows the scale of the car bomb on police HQ in #Elazig #Turkey - @Jakoben1789

https://t.co/vJfKbdJgJc

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is nog niet opgeëist. Volgens het Turkse persbureau Dogan zouden er aanwijzingen zijn dat de aanslagen van vanochtend het werk zijn van de Koerdische Arbeiderspartij PKK.

Elazig ligt in het oosten van het land, waar veel Koerden wonen. De tekst loopt door onder de kaart.

Woensdagavond was er al een vergelijkbare bomaanslag in het zuidoosten van Turkije. Daar kwamen bij een autobom bij een politiebureau in de provincie Van drie mensen om het leven - twee politieagenten en twee burgers. er raakten 73 mensen gewond - twintig politieagenten en vijftig burgers. Ook voor deze aanslag is nog geen verantwoordelijkheid opgeëist.

Meer aanslagen

In de afgelopen maanden zijn er in Turkije diverse aanslagen gepleegd. Militanten gelieerd aan de Koerdische Arbeiderspartij PKK pleegden meerdere malen aanslagen, nadat vredesbesprekingen uitliepen op een mislukking. De veiligheidsdiensten zijn vaker doelwit van strijders van de PKK.

Het Turkse leger voerde op zijn beurt de afgelopen maanden operaties uit in steden waar veel Koerden woonden. Bij gevechten tussen PKK-strijders en het leger vielen aan beide kanten slachtoffers.

Lees ook: Guerrillaoorlog in de donkere steegjes van Sur

In de hoofdstad Ankara vielen in maart 37 doden door een bomaanslag, deze werd opgeëist door de Koerdische militante groepering TAK - die is gelieerd aan de PKK. Het overwegend Koerdische zuidoosten van Turkije is in de afgelopen maanden regelmatig opgeschrikt door aanslagen. Deze vinden vooral plaats rondom de steden Gaziantep en Diyarbakir, waar de Turkse autoriteiten strijd voeren met de PKK.