documentaire

Genesis - Sum of the Parts NPO 2, 23.20 -00.50u.

Deze muziekdocumentaire uit 2014 vertelt het verhaal van een van de succesvolste Britse bands ooit. Ze begonnen als progrockers, en uiteindelijk gingen steeds verder richting popmuziek. Ingrijpende wisselingen in de bezetting hadden geen negatief effect op het succes. Toen Peter Gabriel de band verliet, nam drummer Phil Collins het over. Hij hield er, net als zijn voorganger, ook een solocarrière op na. Collins werd zelfs een van de grootste popsterren van de jaren tachtig, al werd hij ook gehaat. In 2011 kondigde hij aan te stoppen, maar daar kwam hij onlangs op terug. Er komt een nieuw album en een autobiografie: Not Dead Yet. Voor Sum of the Parts kwamen alle (ex-)bandleden bij elkaar: Gabriel, Collins, toetsenist Tony Banks, gitarist Steve Hackette en gitarist Mike Rutherford. Dit soort geautoriseerde documentaires, met medewerking van bandleden, laat de meest sappige details nog wel eens liggen. Toch was niet iedereen blij met het resultaat. Hackett was boos omdat er weinig aandacht voor zijn solowerk in de film zit. Hij noemde het op Facebook een „gekleurde kijk op de geschiedenis van Genesis.”