‘Die overval hebben ze verzonnen’

Olympische Spelen

Vier Amerikaanse zwemmers misdroegen zich in Rio, maar zeiden te zijn overvallen. De Braziliaanse politie denkt dat ze liegen.

Beelden van een beveiligingscamera waarop de drie zwemmers te zien zijn.
Beelden van een beveiligingscamera waarop de drie zwemmers te zien zijn.

Een verzonnen verhaal over een gewapende overval om te verdoezelen dat ze zich in een dronken bui hadden misdragen, vernielingen aanrichtten en zelfs op de vuist gingen.

Een verslag van het voorval op de Amerikaanse zender CBSN, met de beelden van de beveiligingscamera’s:

Vier zwemmers van de Amerikaanse olympische ploeg, onder wie 12-voudig medaillewinnaar Ryan Lochte, hebben volgens de Braziliaanse politie gelogen over een gewapende overval na een avondje stappen. Dat bevestigde politiechef Fernando Veloso donderdag.

Een taxi en nepagenten

„We zaten in een taxi die ineens staande werd gehouden door nepagenten. Ze richtten een pistool op mijn hoofd en we moesten onze bezittingen inleveren.” Dat was de eerste versie van het verhaal van Lochte. Maar de Braziliaanse politie vertrouwde de zaak niet. Niemand deed aangifte, het verhaal lekte uit via de media. Lochte kwam met tegenstrijdige verklaringen over het aantal overvallers en de locatie.

Op beelden is iets anders te zien

In zijn tweede versie waren het geen nepagenten maar gewone overvallers, gebeurde het bij een tankstation en werd de taxi niet staande gehouden. Ook tijdstippen waren steeds verschillend. Maar belangrijker: er zijn beelden van beveiligingscamera’s. Daarop is te zien hoe de zwemmers na zessen in de ochtend dronken inklokken in het atletendorp. Op de video zijn de zwemmers in bezit van hun portemonnees terwijl die volgens hen gestolen waren. De Braziliaanse politie besloot zelf een onderzoek in te stellen.

Om de tegenstrijdige verklaringen verder te onderzoeken, mochten de zwemmers het land niet verlaten. Maar Lochte bleek maandagavond, toen de politie hem zocht, al onderweg naar huis te zijn. Woensdagavond werden twee andere zwemmers, Gunnar Bentz (21) en Jack Conger (20), vlak voor vertrek naar de VS uit het vliegtuig gehaald.

Vernielingen en vechten

In de Braziliaanse media vertelde de eigenaar van een tankstation, niet ver van het olympisch park, hoe de zwemmers in de nacht van zondag op maandag vernielingen aanrichtten in de toiletten en hoe een van hen op de vuist ging met een bewaker. Toen de eigenaar de politie inschakelde, betaalden de zwemmers snel de aangerichte schade en maakten ze zich uit de voeten.

Tegenover NBC ontkende Lochte: „Waarom zou ik in godsnaam een overval verzinnen?”, aldus de zwemmer die in Rio goud won op de 4×200 meter vrije slag, in het team met Michael Phelps.

De beelden op televisie

De Braziliaanse politie gaat ervan uit dat de zwemmers het verhaal van de overval verzonnen uit angst voor imagoschade. „Het enige wat klopt aan hun verhaal is dat ze gedronken hebben”, aldus Veloso.

Inmiddels worden de vrijgegeven beveiligingsbeelden bij het tankstation continu uitgezonden op de Braziliaanse televisie.