De nacht in Rio: Zilver voor teleurgestelde Schippers en opnieuw finaleplaats voor Martina

Foto Robin Utrecht/ANP

Het had het hoogtepunt moeten worden in haar loopbaan, maar Dafne Schippers is tweede geworden in de finale van de 200 meter. De Jamaicaanse Elaine Thompson was met 21,78 te sterk. Schippers liep met haar zilveren 21,88 beduidend langzamer dan de tijd waarmee ze vorig jaar in Bejing wereldkampioen werd, maar het was wel haar snelste tijd dit seizoen.

Schippers startte zoals gebruikelijk minder snel dan de rappe Thompson, maar dit keer kon ze de winnares van de 100 meter niet inhalen op het laatste stuk. De kracht daarvoor ontbrak.

De vraag is nu of Schippers zilver heeft gewonnen of goud verloren. Zelf liet ze daar weinig twijfel over bestaan. De Utrechtse atlete gooide direct na de finish woedend haar spikes weg en reageerde in de mixed-zone ook zwaar teleurgesteld:

“Ik ben absoluut niet blij met deze medaille. Ik kwam hier voor goud en niets anders.”

Volgens sportredacteur Henk Stouwdam in Rio had de sprintster alles op alles gezet om in deze finale het goud te pakken:

“Schippers is een winnares pur sang, het type dat nederlagen slecht verteert. Ze kwam niet naar de Olympische Spelen om te verliezen. Winnen zou ze, met name op de 200 meter, haar afstand, waarop ze vorig jaar wereldkampioen werd.”

Lees hier het hele artikel: Een goede, maar geen perfecte race
Foto: Sander Koning/ANP

Foto: Sander Koning/ANP

Maar het is hoe dan ook de eerste Nederlandse atletiekmedaille op de Olympische Spelen sinds het goud van Ellen van Langen in 1992.

Martina voor derde keer op rij naar finale

Churandy Martina heeft voor de derde keer op rij de Olympische finale op de 200 meter bereikt. Door tweede te worden in zijn halve finale schakelde hij onder anderen de Amerikaanse topsprinter Justin Gatlin uit.

Foto: Robin Utrecht/ANP

Foto: Robin Utrecht/ANP

Martina was erg blij met de enthousiaste steun van de Nederlanders in het stadion:

“Ik hoorde aan het gejuich van de Nederlanders op de tribunes dat ik door was. Ze schreeuwden zo hard. In de finale is alles mogelijk. Ik ga zo hard mogelijk lopen en mijn best doen.”

De absolute topfavoriet Usain Bolt ging met een tijd van 19,78 als snelste naar de finale die vannacht op het programma staat.

Vier keer goud op rij voor worstelaarster Icho

De Japanse worstelaarster Kairo Icho brak een uniek record door bij vier Spelen op rij goud te pakken op een individueel nummer. Ze won vannacht de finale van de klasse tot 58 kilo van de Russische Valerija Koblova. Icho is de eerste vrouw die vier titels achter elkaar te veroveren.

Bij de mannen gingen verspringer Carl Lewis, discuswerper Al Oerter, zwemmer Michael Phelps en zeilers Ben Ainslie en Paul Elvström haar al voor.

Compleet Amerikaans podium bij 100 horden

Ook de Amerikaanse hordenloopsters zorgden voor een unieke prestatie. Voor het eerst bezetten Amerikaanse vrouwen het gehele podium op een olympisch onderdeel.

Op de 100 meter horden werd favoriete Brianna Rollins overtuigend eerste in 12,48 voor haar landgenoten Nia Ali en Kristi Castlin.

Kort Olympisch nieuws

- De hockeydames spelen in de finale tegen Groot-Brittannië. De Britse vrouwen wonnen eenvoudig met 3-0 van Nieuw-Zeeland. Vorig jaar verloor Oranje de EK-finale van Groot-Brittannië na shoot-outs.
- Na Eelco Sintnicolaas is ook tienkamper Pieter Braun geblesseerd uitgevallen. Bij het vierde onderdeel hoogspringen had Braun zoveel last van een liesblessure die hij opliep bij het verspringen eerder op de dag dat hij niet verder kon.
- De Amerikaanse basketballers hebben alle critici na de matige start dit toernooi de mond gesnoerd door Argentinië volledig weg te spelen. Het Dream Team won met 105-78.

- De voetbalfinale gaat tussen de voetbalgrootmachten Brazilië en Duitsland. De Brazilianen wonnen met 6-0 van Honduras en de Duitsers met 2-0 van Nigeria. Hoewel beide landen grossieren in wereldtitels hebben ze allebei nog nooit een olympische titel gepakt.

Phelps brengt eerste dag pensioen door in…het zwembad!

Michael Phelps is weer thuis en wat doet de succesvolste Olympiër aller tijden dan op de eerste dag van zijn zwempensioen? Juist het zwembad in! Dat postte hij vandaag zelf op Instagram:

“There’s nothing like being back home!! Great way to spend my first day in retirement”

There's nothing like being back home!! Great way to spend my first day in retirement!! @boomerrphelps @nicole.m.johnson

Een foto die is geplaatst door Michael Phelps (@m_phelps00) op